батарея
Изстрелване на ракета "Пейтриът"

Турският президентът Реджеп Ердоган заяви, че този месец ще обсъди с колегата си Доналд Тръмп закупуването на американски ракети „Пейтриът“. Турция купи руската система за противоракетна отбрана С-400, което повиши напрежението в отношенията с натовския й съюзник САЩ.

Турският президент разкри, че е обсъдил покупката на „патриотите“ в телефонно обаждане с Тръмп преди две седмици и ще продължат темата, когато двамата се срещнат на годишната сесия на Общото събрание на ООН, което се открива следващата седмица.

„Казах, че независимо какъв пакет от С-400 получим, можем да закупим от вас определено количество „патриоти“ – каза Ердоган пред агенция „Ройтерс“, цитирана от други медии – Но казах, че трябва да видим условията, които поне отговарят на условията по закупуването на С-400.“

Той разясни, че има предвид възможността за съвместно производство и благоприятни условия за отпускане на заеми.

„Той (Тръмп) каза: „Ти сериозен ли си?“ Отвърнах: „Да“, каза Ердоган и добави, че е предложил на Тръмп да обсъдят темата по-подробно, когато се срещнат.

Вашингтон призовава Турция да купи американски ракети „Патриот“ и смята, че руските ракети ще бъдат несъвместими със системите на НАТО и ще изложат на риск американските изтребители F-35.

Анкара контрира, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за съюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!