Йорданка Фандъкова
На снимката: столичният кмет Йорданка Фандъкова

Настоящият градоначалник и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира, че новата учебна година в столицата започва с нова сграда на Първа английска гимназия.

„Строим общо 10 училищни сгради с 5 нови физкултурни салона. Това е резултат и посока – да поддържаме духа на София, да възпитаваме и образоваме нашите деца“, съобщи Фандъкова за БНТ – През тези 10 години наложихме скорост на промяната, каквато София не познаваше дотогава. За да продължи развитието на София е нужно да продължим промяната на града – с новите проекти, идеи, с обновен екип, с хора, които са готови да работят за София – това ме мотивира. Ние излизаме с конкретни проекти, конкретен план за действие.“

Относно смяната на хора от екипа си, Фандъкова призна, че е имало грешки и пропуски в работата:

„Разбира се, че се допускат и грешки, правят се и пропуски. Аз съм сменяла хора от екипа, публично, ясно съм се разделяла с хора, когато има грешка или има загубено доверие. Новите приоритети и проекти имат нужда от нова енергия и нови хора. Не е тайна за никого, че нашите опоненти работят с внушения, без конкретика. Когато има съмнения, аз веднага съм сезирала органите. Корупцията се бори по този начин, а не с внушения“, допълни Фандъкова.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ коментира и въпроса дали е готова да се изправи на балотаж срещу основния си опонент Мая Манолова.

„Аз приемам сериозно всички опоненти, защото всеки от тях излиза със своята биография, опит, идеи. Всички те са достойни с това, че са решили да излязат, да се борят за града. Нямам илюзията, че кампанията ще бъде лесна. За мен никога тази позиция никога не е била за власт – тя ти позволява да работиш за промяна, за развитие, да работиш за хората. Нямам притеснения за сметището в Долни Богров. Това е сметището, което рекултивираме“, категорична е Фандъкова.

Тя коментира и изграждането на третия лъч на метрото:

„Метрото е стратегически проект на града, който променя средата, променя кварталите. Краят на октомври е срокът за завършване на строителните дейности. Това ще стане, след което ще продължат тестовете на влаковете, така че първата отсечка – от Красно село, до бул. „Владимир Вазов“, ще започне да функционира само до няколко месеца. Имаме готовност за още пет отсечки.“

Относно мерките за по-чист въздух в София, кметицата заяви, че началото е поставено с подмяната и модернизацията на автобусите от градския транспорт, което е намалило 2,5 пъти вредните емисии. Тази година за първите шест месеца имаме намаление с 1/3 на замърсяването в сравнение с миналата година, допълни Фандъкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!