Реджеп Ердоган
На снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Ислямът е ключ за изхода от икономическата криза, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул по време на 12-тата международна ислямска конференция по икономика и финанси. Според него, прекомерното финансиране води до появата на икономически модел, който се влияе само от доходите, а не отчита социалните и хуманитарните фактори.

За финансирането на големи дългосрочни инвестиции в областта на инфраструктурата трябва да се увеличи използването на продукти като сукук (ислямския еквивалент на облигациите) смята Ердоган. Той подчерта, че властите в Турция се стремят да превърнат Истанбул в център на ислямските финанси и икономика.

Президентът заяви, че в Анкара не обръщат внимание на рейтинговите агенции, които са изгубили своята обективност и авторитет.

В изказването си Ердоган засегна и ситуацията с пандемията от коронавирус.

„Независимо от факта, че тя е свързана на първо място здравето на хората, последствията от нея засягат практически всички аспекти на човешкия живот. Ситуацията около COVID-19 даде възможност да се разбере горчивата истина, че само материалните блага са недостатъчни за осигуряване на социална справедливост и равенство. Пандемията показа, че икономически развитите страни не са в състояние да предоставят минимално медицинско обслужване на своите граждани, в това число да им осигурят маски“, подчерта президентът.

Независимо от това, по време на пандемията властите в Турция не само са задоволили нуждите на собствените си граждани по отношение на медицинските услуги, но са оказали медицинска помощ на 125 други държави, подчерта турският лидер.

При това икономическият ръст на страната през първото тримесечие на 2020 г. е достигнал 4,5 %, заяви Ердоган. Това означава, че Турция е изпреварила много държави в развитието си не само в областта на здравеопазването, но и в икономиката.

Турция е сред държавите, които преживяха пандемията с най-малко загуби, подчерта нейният президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!