Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че страната му може да не ратифицира Парижкото споразумение за климата. Заплахата си той отправи в края на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

„След тази стъпка, предприета от САЩ, позицията, която приемаме, може да се окаже сходна“, каза той.

Доналд Тръмп обяви на 1 юни, че изтегля Щатите от климатичното споразумение, за да „защити американските граждани”. Според него сделката не била честна за американските компании, работници и данъкоплатци.

Срещата на лидерите на най-големите индустриализирани и развиващи се икономики в света обедини 19 от своите членове, които ще се придържат към плана за борба с глобалното затопляне от 2015 г., въпреки оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от инициативата.

Малко след края на форума Г-20, Ердоган, който се срещна с Тръмп в рамките на събитието, заяви, че Турция вече не е сигурен кандидат и предложи другите членове на групата също да се замислят.

Той заяви, че е казал ясно на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел:

„Не се обиждайте, но няма да предадем споразумението в нашия парламент, докато обещанията, които са ни дадени, не бъдат изпълнени“.

Ердоган аргументира позицията си с факта, че някои обещания, които са му били направени на конференцията за климата в Париж, довела до сключването на Парижкия договор, не са били изпълнени.

Според Парижкото споразумение развитите страни трябва да положат повече финансови усилия, отколкото страните в развитие.

Ердоган твърди, че през 2015 г. той е получил уверения, че страната му не трябва да полага тези „повече финансови усилия“, които трябва да полагат развитите страни.

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха ключово съгласие относно поддържането на „отворени пазари“, лишени от държавен протекционизъм.

Големите световни икономики също така се споразумяха за общи мерки в борбата с тероризма и по други теми, включващи здравеопазването, равенството между половете, отношението към Африка, преодоляването на последиците от миграцията.

Единственият нерешен въпрос остана климата. В общата си позиция 19 от 20 страни се ангажират да се придържат към Парижкото споразумение.

Единствено изключение е САЩ. Така се стигна до прецедент в тези форуми, като една от страните на практика не участва в определен дял от общата им позиция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!