Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Липсват реално отговорните. Задават куп престорено наивни въпроси. Същите тези политици, които стояха зад ръста на КТБ. Сега всички насочват стрелите към Гунев, който е шеф на надзора от една година. И КПМГ и обикновените одитори.

КОЙ? го няма, липсва, а именно политиците напомпаха КТБ, създадоха, обслужиха и защитиха модела КТБ, като вкараха в банката средствата на държавата срещу лични привилегии.

ктб

А Цацаров осигуряваше „тила“. После вкупом се втурнаха да се разграничават и да сочат БНБ и Искров за единствените виновници.

Казвал съм и повтарям : ако беше Гаврийски, Цацаров щеше да си остане с опита. Но системата, родена в корупционни зависимости на това разчита – на уязвимостта на Искров. Защо никой не говори за тоталната преса на Цацаров спрямо УС докато си сменят позицията?

На снимката: Бившият преемиер Пламен Орешарски и бившият управител на БНБ Иван Искров
На снимката: Бившият преемиер Пламен Орешарски и бившият управител на БНБ Иван Искров

КОЙ? от сараите и Пеевски контролираха целия процес сега ги няма никъде сред виновниците. Едни уплашени и вкарани в капан политици разсъждават върху процеси, върху които нямат контрол. Няма банка, която да издържи удар от правоохранителните органи, какъвто бе нанесен на КТБ.

Усещате ли как за отговорността на КОЙ? и на Цацаров никой не говори. Ще завършва – няма дупка от 3.5 млрд. през юни в баланса на КТБ , неразумните и криминални кредити като число са не по-повече от 500 милиона лева.

КТБ опашки

Достатъчно, за да бъде осъден Цветан Василев, но недостатъчно, за да фалира банката. Основните процеси, влошили технически нейното състояние, са се развили след края на юни. Цацаров изпраща „войските“ без да има никакви доказателства, като и по компетентност той не може да знае, че има каквато и да е дупка.

Тоест действал е не от загриженост, за да изпълни някаква надзорна роля, а по заповед на гневни на собственика политици от всякакъв род, начело с Пеевски, които са били гневни, че Цветан Василев не се отчита както трябва.

Той не им даде банкови гаранции за да „усвоят“ парите по Южен поток. Забрави да дава месечните си лепти (там са потъналите средства) и си позволи да си помисли, че е голям банкер, а не изпълнител.

И сега какво? КОЙ го няма в стенограмата, прозира само от изказванията на политиците, които прехвърлят цялата вина върху БНБ.

БНБ

Точно тази версия и днес е удобна на същите политици, удобна е и на КОЙ.

Защото Искров вече не е там, Гунев е разследван, Доган е в Сараите, а Пеевски и по-богат с почти толкова, с колкото олекна оценката на активите и масата на несъстоятелността на КТБ, които преминаха в негови ръце.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!