Бившата звезда в бойните изкуства Халтма Батуга спечели изборите за президент на Монголия. Той е на 54 години, а преди това е бил министър на пътищата, транспорта и регионалното развитие от 2008 до 2012 г. На тези избори се яви като кандидат на Демократическата партия и получи поста с 50,6 процента от гласовете. Общата избирателна активност бе 60,9 процента.

Изборите в Монголия бяха до голяма степен разглеждани като референдум за плановете на правителството за икономическо възстановяване. Батуга обеща, че ще подкрепя чуждестранните инвестиции, бе значение дали са от Русия, Китай или други държави, просто трябва да са от полза за страната му.

Основното, което му спечели гласовете на хората, бе обещанието, че ще държи твърда позиция спрямо гигантския съсед на Монголия Китай, както и думите му, че ще реанимира все по-западащата икономика на държавата.

През 2011 г. азиатската страна беше най-бързо развиващата се икономика в света с БВП от 17,5%. Миналата година обаче цената на медта се срина, а с това и валутата на Монголия тугрика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук