Реджеп Ердоган, валути
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

По време на срещата на регионалните лидери на управляващата партия Реджеп Ердоган отправи гневни нападки срещу Централната банка заради решението й да се увеличи лихвеният процент.

„Очаквахме леко повишеният преди изборите курс на долара да падне или да достигне хоризонтално ниво, но се сблъскахме се с абсолютно противоположна ситуация. Оказахме се изправени срещу коварния удар на администрацията на САЩ, за която турската икономика е целева зона. Ако трябва да говорим открито, в началото на годината курсът беше 3,8 лири, през март нивото се запази, в началото на април достигна 4 лири, през май – 4,12 и ден след вота на 24 юни беше 4,6 лири, това покачване дотук можеше да се приеме. Гледахме на това в контекста на несигурността на изборите. Но ставащото после е необяснимо. Скокът през август на 7 лири за долар е икономическо убийство. Появата на такъв резултат показва, че въпросът е политически. Турция е държава на закона, не е племенна държава“, заяви Ердоган.

Според президента, че всичко това е доказателство за факта, че на света няма нито една страна, която да е политически и икономически независима. Според него Турция е жертва на валутния курс, но това е само видимата страна на проблема, истинският удар по нея са инфлацията и лихвите.

„Лихвите са причина за инфлацията. Централната банка многократно обясняваше инфлацията, но тя не се случи така, както я прогнозираше. И накрая увеличи лихвения процент с много. Хайде заповядай, независимост! Всяко търпение си има предел. Една държава не може да бъде дисциплинирана само с валутен курс. Разбира се, че имаме нужда от финансовите институции, без тях няма икономика. Важно е те да са на крака, за да може реалната ни икономика и инвестициите да бъдат силни, те са взаимно свързани“, каза Ердоган.

Той подчерта, че наблюдава всички процеси и вече са взети доста конкретни решения като забраната за чужда валута при имотни сделки и ценни книжа, и задължението да се оперира само с турски лири.

„Който иска да работи с чужда валута, ще бъде докладван на съответната структура. Премахнахме плащането на наемите за жилища с чужди пари, да не би да плащаме тока и водата с долари“, подчерта президентът и партиен лидер.

Ердоган заплаши с редовен натиск и проверки търговците и складовете, които спекулират с цените на стоките и ги определи като „национални предатели“. В тази страна няма проблем, който да не може да бъде разрешен, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук