На снимката: Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи на 9 март еднодневно посещение в Брюксел, съобщава вестник „Сабах”. Там се очаква да се срещне с лидерите на Европейския съюз и да обсъди последната ситуация около споразумението за мигрантите, подписано през 2016 г. между Турция и ЕС.

Срещата идва в критичен момент, когато отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха след решението на Турция да разреши на бежанци и мигранти без необходимата документация, да пресекат нейните граници към Европа.

Очаква се по време на срещата да бъдат обсъдени шест основни въпроса: премахване на визовите ограничения за турските граждани, промени в митническия съюз, най-новата политика на отворени врати към бежанците, финансовата помощ за бежанците, хуманитарната криза, която възникна на турско-гръцката граница и оценка на процеса на присъединяване на Турция към Евросъюза.

Актуализацията на сделката от 2016 г. въз основа на текущите условия е друга опция в дневния ред на разговорите. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в петък, че пактът ЕС-Турция е „мъртъв”.

„Ще имам среща с представители на Европейския съюз утре в Белгия – заяви днес Ердоган и добави, че ще обсъди въпроса за миграцията – Надявам се да се върна от Белгия с различни резултати.“

Президентът Ердоган участва в интензивни дипломатически преговори относно обстановката в Идлиб и бежанската криза. Като част от дипломатическите усилия той разговаря по телефона с няколко европейски лидери и проведе лична среща с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Анкара.

По време на срещата Ердоган повтори, че Турция изпълнява своите ангажименти по споразумението с ЕС, докато същото не може да се каже за Евросъюза. В края на срещата двамата събеседници се договориха за среща на върха, на която да обсъдят въпросите между Анкара и Брюксел.

Очаква се на срещата на върха Ердоган да изрази загрижеността на Турция относно насилието на гръцките власти, упражнено на тяхната граници върху мигрантите и бежанците, и да призове всички членове на ЕС да изпълнят своите отговорности, в съответствие с международното право за бежанците. Анкара отдавна се оплаква от безразличието на страните от ЕС към бежанците, стоварвайки цялата тежест върху Турция. Очаква се Ердоган да призове блока да вземе решение относно бъдещите стъпки спрямо бежанците. Финансовата помощ за сирийските бежанци и новата политика на отворени врати в Турция са въпроси, които трябва да бъдат оценени в близко бъдеще.

Миналата седмица Ердоган каза, че Турция отхвърля предложението на Европа за 1 милиард евро помощ за мигрантите, тъй като Анкара вече била похарчила 40 милиарда долара и ще намери начин да управлява този фонд.

През март 2016 г. Анкара и Брюксел подписаха споразумение за намаляване броя на мигрантите, потеглили по опасния маршрут на Егейско море, и за намиране на решение за притока от бежанци, насочили се към ЕС. На Турция бяха обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ, която първоначално да бъде предоставена на страната на два транша и да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за сирийските бежанци. Безвизовият режим за турските граждани също беше предмет на споразумението. Предвиждаше се и актуализиране на митническия съюз.

В замяна на тези обещания Турция пое отговорността за възпиране на миграцията през Егейско море, като предприе по-строги мерки срещу трафикантите на хора и подобри условията на сирийските бежанци, живеещи в Турция. В момента Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци.

Турското правителство обяви миналата седмица, че повече няма да се опитва да спира мигрантите да достигнат Европа. Оттогава хиляди мигранти и търсещи убежище се стичат в турската провинция Одрин по границата с Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!