Разговорите между турския президент Реджеп Ердоган и Европейския съюз относно съдбата на бежанците в Турция, завърши с неуспех в понеделник, без ясно съгласие какво следва да се случи по този въпрос, който допълнително обтегна отношенията, пише „Блумбърг“.

Нито едната от страните не изглеждаше доволна от резултата от близо двучасовата среща в Брюксел, като Ердоган напусна, без да говори пред медиите, а висшите служители на ЕС предупредиха, че има още много за обсъждане, тъй като те са поискали Турция да продължи да изпълнява своята мигрантска сделка за 2016 г.

„Имаме различни мнения по различните въпроси и затова е важно да имаме откровен и отворен диалог“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред журналисти в Брюксел. Длъжностните лица от двете страни вече ще работят „за да сме сигурни, че сме на една и съща страница“, каза той.

Напрежението между Турция и ЕС се увеличи през последната седмица, след като правителството в Анкара публично каза на милиони мигранти и търсещи убежище, приютени на турска територия, че вече нищо не стои на пътя им към Европа. Турция отвори границата си към Гърция, накъдето се отправиха стотици хиляди хора.

През 2016 г. ЕС постигна финансова спогодба с Турция, която попречи на разселените сирийци да влязат в ЕС през Гърция. Тази сделка помогна да се спре най-големият бежански поток в Европа след Втората световна война.

„Сделката остава валидна и трябва да приложим липсващи елементи“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като призна, че това е отговорност на ЕС, както и на Турция. „Ние посочихме на президента Ердоган, че сме готови да продължим напред, стига усилията да са реципрочни”.

Ердоган поиска по-голяма финансова помощ и пожела ЕС да спази обещанието си за безвизово пътуване за турските граждани, в замяна на задържането на бежанци в неговата държава. Това е ключов момент за него, тъй като европейските правителства осъзнават, че миграционната криза през 2015 г. спомага за популизма и антиевропейските настроения в целия блок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!