Реджеп Ердоган, валути
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново заговори за превръщането на емблематичната църква „Света София” в Истанбул, в джамия.

В обръщение към митинга в черноморския град Трабзон преди местните избори на 31 март Ердоган каза:

„След изборите ще си възвърнем „Света София“. Какво означава това? Ще трябва да премахнем статута ѝ на музей и ще го превърнем в джамия“, съобщи в. „Сабах“.

Турският президент изрази това си намерение и по време на телевизионно интервю в неделя, което предизвика осъждане от Атина.

Също така Ердоган се готви да наложи за историческия храм да се използва турското наименование „Ая София“, а не оригиналното име „Хагия София“.

Бившата църква и джамия, сега музей, често разпалва напрежението между християни и мюсюлмани за ислямските дейности, които се извършват там, включително и четене на сури от Корана и молитви, коментира медията.

Гражданският й статут позволява на вярващи от всички религии да се молят или просто да разгледат забележителната й архитектура.

Света София, църква, Истанбул

Но призивите да бъде превърната отново в джамия предизвикват гняв сред християните.

ИСТОРИЯТА НА СВЕТА СОФИЯ

„Света София“ е монументална обществена сграда в Истанбул, Турция. Била дълго време християнска катедрала, по-късно сред главните джамии на Константинопол, а днес е музей.

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици.

Съвременната сграда е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал.

Света София, църква, Истанбул

Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г.

След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!