Ердоган

Турският военен контингент се завръща от Афганистан, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към посланиците на редица държави в източната провинция Битлис, съобщава Анадолската агенция.

Според държавния глава Анкара възприема изявленията на лидерите на движението талибани с „предпазлив оптимизъм“. Ердоган подчерта, че бъдещето на Афганистан ще се определя не от думите, а от действията на талибаните.

„Осигуряването на стабилност в Афганистан е от особено голямо значение. За да постигне тази цел, Анкара ще продължи да поддържа интензивен диалог с всички страни в Афганистан“, каза турският президент.

В същото време той отново подчерта, че Турция като страна, която е отворила врати за повече от 5 милиона бежанци и мигранти, не е в състояние да се справи с допълнителен миграционен натиск от Сирия или Афганистан.

Ердоган обърна внимание на външната политика на Анкара, основана на принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на други държави. Според него при операциите си зад граница турските въоръжени сили винаги са вземали предвид тези фактори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!