Турция „няма лукса“ да обърне гръб на Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на Парламентарния съюз на държавите-членки на Организацията за ислямско сътрудничество.

„Нашето общо желание е Афганистан да постигне траен мир и стабилност. Ние не можем да си позволим лукса да обърнем гръб на афганистанския народ“, заяви Ердоган

Откакто талибаните взеха властта, Турция и турските хуманитарни групи изпратиха голяма помощ на населението на Афганистан, като турските официални лица предупредиха за хуманитарната ситуация в страната.

По отношение на сирийската криза Ердоган обвини Съвета за сигурност на ООН, че не изпълнява задълженията си, като заяви, че той се е превърнал в „голямо разочарование“. Той добави, че страни като Турция, които са съседни на кризисните региони, „носят истинската тежест на миграцията и бежанците, а не западните държави, които шумно говорят по въпроса“.

Турция е ключов транзитен пункт за нелегалните мигранти, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено за тези, които бягат от война и преследване, като например гражданската война в Сирия, започнала в началото на 2011 г. В страната вече са настанени 4 млн. бежанци, повече от която и да е държава в света, на фона на признаците, че нова вълна от афганистански бежанци може да се насочи към Турция и ЕС.

По въпроса за трайния мир и стабилността на израелско-палестинския конфликт, Ердоган заяви, че той може да бъде разрешен само със създаването на „независима, суверенна и териториално интегрирана“ палестинска държава, основана на границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

„Да се накарат палестинците да платят цената на геноцида срещу евреите в Европа по време на Втората световна война е несправедливо и безскрупулно“, каза той.

Президентът спомена и помощта на Турция за други държави по време на пандемията от коронавирус, като заяви, че тя е доставила помощ на 160 държави и 12 международни организации в нужда, както и е доставила ваксини на 11 държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук