Ердоган
На снимката: президентът Реджеп Ердоган

„Турция се ангажира да търси мирен диалог между Русия и Украйна“, заяви в събота президентът Реджеп Тайип Ердоган, който обвини САЩ и други западни страни, че провокират Москва, предаде „Ройтерс“. 

Държавният телевизионен оператор TRT и други медии цитираха думите на Ердоган: „Западът, и особено САЩ, напада Русия безкрайно“, без да уточнява какво има предвид.

„Разбира се, Русия проявява голяма съпротива пред лицето на всичко това“, е цитиран Ердоган да казва на репортери по време на полет от Узбекистан.

Западните държави въоръжават Киев и му предоставят друга помощ, а също така наложиха строги санкции на Москва след нахлуването ѝ в Украйна през февруари.

„Работим върху това как да създадем тук коридор на мира, както имахме коридор за зърно. Смятаме, че най-добрият начин за това е пътят от диалога към мира“, каза Ердоган, като добави, че мнението на Украйна ще бъде важно.

Турция, член на НАТО, беше домакин на разговори между украински и руски делегации по-рано тази година и се опитваше да балансира между критиките си към инвазията и противопоставянето на санкциите.

През последните четири месеца Анкара и ООН посредничиха за сключване на споразумение за възобновяване на украинския износ на зърно от черноморските пристанища. Ердоган заяви, че „би било погрешно“ Турция да предложи конкретна времева рамка за удължаване на споразумението след крайния срок 19 ноември, но добави, че то трябва да продължи „колкото е възможно по-дълго“.

Не е имало публични опити за повторно свикване на мирни преговори между двете страни, откакто инициативите за прекратяване на огъня в Истанбул през първите седмици на войната се провалиха без напредък.

Във вторник Украйна отрече, че е подложена на натиск от страна на Запада да преговаря с Русия, като удвои настояването си, че преговори могат да се проведат само ако Русия се откаже от цялата територия, която е окупирала след инвазията през февруари.

В петък Русия заяви, че е ангажирана с постигането на целите на така наречената от нея „специална военна операция“ в Украйна, като добави, че тези цели могат да бъдат постигнати чрез мирни преговори, но че позицията на Киев означава, че провеждането на мирни преговори е невъзможно.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук