Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп седеше на главната маса в бяла и златна бална зала, под блестящи полилеи и богато украсен таван, и изглеждаше мрачен, докато резултатите от междинните избори се появяваха на огромен телевизионен екран.

В другата част на Флорида, на 200 мили от разкошното му имение Мар-а-Лаго, настроението беше съвсем различно. В Тампа губернаторът Рон Десантис празнуваше своето убедително преизбиране, като използваше реплики на Уинстън Чърчил.

„Ние се борим с будителите в законодателната власт“, заяви Десантис, докато фотогеничното му младо семейство го гледаше на фона на звезди и райета. „Ние се борим с будителите в училищата. Ние се борим с будителите в корпорациите. Никога, никога няма да се предадем на мафията на будителите. Флорида е мястото, където един будител отива да умре“.

Докато ликуващата тълпа скандираше „още две години!“, предлагайки Десантис, а не Тръмп, да се кандидатира за президент на САЩ през 2024 г., това ли беше моментът, в който властта премина от единия към другия – републиканската корона премина от стария крал към младия претендент?

Някои в партията са готови да го обявят за такъв. Дейвид Ърбан, дългогодишен съюзник на Тръмп, заяви пред „Вашингтон пост“: „Ясно е, че центърът на тежестта на Републиканската партия е в щата Флорида, и нямам предвид Мар-а-Лаго“.

Ако е настъпила такава промяна, то тя е станала постепенно, а след това внезапно. Откакто се спусна по ескалатора в централата си в Ню Йорк през юни 2015 г., Тръмп доминира и определя Републиканската партия, като смазва съперниците си в републиканските първични избори, а след това извоюва победа над Хилъри Клинтън, за да завладее Белия дом.

Но партията на Тръмп претърпя поражения на изборите през 2018 и 2020 г. И въпреки прогнозите за „червена вълна“ през 2022 г., тя отново не успя да се справи. От Мичиган до Пенсилвания начинаещите кандидати, одобрени от бившия президент, доказаха, че не са готови за премиерния сезон и са твърде крайни за един предпазлив и изморен електорат.

Накрая някои републиканци признаха това, което всички останали виждаха: Тръмп е албатрос на врата на партията. Лейтенант-губернаторът на Вирджиния Уинсъм Ърл-Сиърс, която някога беше негов гласовит поддръжник, заяви пред канала „Фокс бизнес“: „Избирателите се произнесоха и казаха, че искат друг лидер. А истинският лидер разбира кога се е превърнал в отговорност. Истинският лидер разбира, че е време да слезе от сцената. Време е да продължи напред“.

Изглежда, че Рупърт Мърдок вече го е направил. „Тръмпти Дъмпти“, гръмна на първа страница неговият таблоид „Ню Йорк пост“. „Тръмп е най-големият губещ на Републиканската партия“ е присъдата на редакционната колегия на „Уолстрийт Джърнъл“. Колона на уебсайта на Фокс нюз обяви: „Рон Десантис е новият лидер на Републиканската партия. Републиканците са готови да продължат напред без Доналд Тръмп“.

Всъщност, ако Тръмп беше големият губещ на вечерта, Десантис беше големият победител. Неговата победа с близо 20 процентни пункта беше лично оправдание, което изглеждаше, че ще постави Флорида, някога квинтесенцията на колебаещия се щат, извън обсега на демократите за едно поколение.

Зашеметяващите му победи в големите окръзи с преобладаващо латиноамериканско население, сред които Маями-Дейд и Осеола, му дадоха възможност да докаже, че като кандидат за президент би могъл да повтори формулата в щати като Аризона, Невада и Тексас. „Ние пренаписахме политическата карта“, заяви той пред своите поддръжници.

Кампанията на Десантис през 2024 г. ще обещае и смяна на поколенията. На 44 години бившият адвокат и конгресмен от военноморския флот ще бъде на възраст, близка до тази на Джон Кенеди, Бил Клинтън и Барак Обама, когато са се кандидатирали за Белия дом, което е рязък контраст със 76-годишния Тръмп или Джо Байдън, който този месец навършва 80 години.

От решаващо значение е, че Десантис би могъл да се представи като Тръмп 2.0, надграждащ политическата програма „Америка на първо място“, медийните сблъсъци и либералните подмятания (наскоро той превози венецуелски мигранти от Тексас до Мартас Винярд), но без отговорността на многобройните федерални, щатски и конгресни разследвания.

Той би могъл също така да се раздели с Тръмп по отношение на пандемията от коронавирус, твърдейки, че е държал Флорида отворена, докато тогавашният президент е призовавал за затваряне. Тим Милър, бивш директор по комуникациите на Джеб Буш през 2016 г., заяви: „Той ще се опита да обрисува Тръмп като човек, който е загубил, като неудачник, който струва скъпо на партията. Вероятно ще критикува Тръмп, че не е бил по-силен по отношение на COVID, и ще каже, че е трябвало да уволни [д-р Антъни] Фаучи“.

Десантис е особено популярен сред консерваторите заради това, че поема водеща роля по въпросите на „културната война“, свързани с расата и пола. Миналата година той влезе в пререкание с компанията „Уолт Дисни“ заради подкрепата си за спорния закон, наречен от опонентите „не казвай гей“, забраняващ преподаването на понятия за полова идентичност на малки деца.

Тръмп обаче е прекарал месеци в подготовка да задуши кампанията на Десантис още при раждането му. На предизборен митинг в Латроуб, Пенсилвания, миналия уикенд той небрежно нарече Десантис с прякора – „Ron DeSanctimonious“ (Десанкционирания), надявайки се да заклейми опонента си, както е заклеймявал толкова много преди това.

Във вторник, заплашително, той заяви пред Фокс нюз: „Мисля, че ако се кандидатира, може да си навреди много сериозно. Наистина смятам, че може да си навреди много. Бих ви казал неща за него, които няма да са много ласкави – знам за него повече от всеки друг – освен, може би, съпругата му“.

А в четвъртък, когато шумотевицата около Десантис достигна кресчендо, Тръмп изригна в пространно и гневно изявление, в което ругаеше Фокс нюз и други медии, контролирани от Мърдок, за това, че са се „впуснали изцяло в подкрепа на губернатора Рон Десантис“, когото нарече „средностатистически губернатор-републиканец със страхотни връзки с обществеността“, като отново си приписа заслуга за победата на Десантис през 2018 г.

Скоро след това той покани репортерите на „специално обявление“ в Мар-а-Лаго във вторник вечерта, с което потвърди, че вероятно за трети пореден път ще се кандидатира за Белия дом. Някои съюзници побързаха да дадат предварителна подкрепа, като Елиз Стефаник, председател на републиканците в Камарата на представителите, се обяви за отбора на Тръмп.

Джей Ди Ванс, който спечели сенатската надпревара в Охайо с подкрепата на Тръмп, направи същото. А на митинга за Ванс в Дейтън в нощта преди изборите много поддръжници, облечени с шапки и тениски „Да направим Америка отново велика“, се надяваха Тръмп да обяви кандидатурата си там и тогава.

Но дори сред тълпата от ентусиазирани фенове имаше и такива, които се съмняваха. Манди Йънг каза: „Мисля, че Тръмп беше велик президент, но не мисля, че може да спечели отново. Той е твърде разединителен. Независимите, които гласуваха за него преди, няма да гласуват за него отново заради всички разследвания“.

„Също така не ми харесва начинът, по който той нарече Десантис „DeSanctimonious“. Мисля, че Десантис би бил чудесен президент. Това ме кара да мисля, че Тръмп не се интересува от победата на Републиканската партия, а само от себе си. Той трябва да се оттегли. Той все още ще има голямо влияние като уважаван кръстник, който дава съвети“.

В деня на изборите Джефри Уайсман, последователен привърженик на републиканците, защото според него партията е по-добра за икономиката и бизнеса му с бижутерийни магазини, гласува в най-голямата гръцка православна църква в Кълъмбъс, Охайо.

Вайсман подкрепи Тръмп на изборите през 2016 г. и 2020 г., но би предпочел бившият президент да не участва в следващите. „Харесвам Десантис. Това, че Тръмп ще излезе и там, според мен ще навреди на шансовете на Десантис. Така че по тази причина не искам Тръмп да се кандидатира“, каза той.

Силните и слабите страни на влиянието на Тръмп се проявиха на изборите за сенатор на САЩ в Охайо. Подкрепата на бившия президент за Ванс издърпа автора на бестселъра „Хилбилска елегия“ и рисков капиталист от задните позиции в първичните избори на републиканците и му спечели номинацията. Но подкрепата на Тръмп след това намали подкрепата за Ванс на общите избори във вторник, дори и той да спечели.

Марк Р. Уивър, републикански стратег в Кълъмбъс, който е работил по няколкостотин щатски и национални кампании, заяви, че това има последици за всяко предизвикателство от страна на Десантис както в Охайо, така и в цялата страна.

„Способността на Тръмп да подобрява шансовете на даден кандидат отслабва. Той вече не е в състояние да гарантира или дори да предвиди, че някой, когото подкрепя, ще спечели. Какъвто и чар да е имал, той се е изчерпал, със сигурност на общите избори. В предварителните избори той все още може да бъде голям фактор. В Охайо той беше такъв“.

Уивър каза, че макар Тръмп все още да би спечелил републиканското състезание за президентската номинация срещу Десантис, ако то се проведе днес, това може да не е вярно към момента, в който първичните избори действително започнат в началото на 2024 г.

Той каза: „Забелязвам бавно намаляване на популярността на Доналд Тръмп сред републиканците. Забелязах бързото нарастване на популярността на Рон Десантис“.

„Ако тези две траектории се запазят, Тръмп бавно отслабва и хората търсят по-добри варианти, а Десантис бързо укрепва и все повече хора го подкрепят, линиите на траекторията могат да се пресекат точно през март 2024 г. Сега това звучи като налудничаво твърдение, но ако тези траектории се пресекат, Рон ДеСантис може да победи Тръмп на първичните избори през 2024 г.“.

Политическият некролог на Тръмп е писан от републиканския елит безброй пъти преди това, за да се окаже само пожелателен. Записът от Access Hollywood, в който той се хвали, че опипва интимните части на жените, не можа да го отстрани. Половинчатото му осъждане на марша на белите супремасисти в Шарлотсвил, Вирджиния, не можа да го отстрани. Предложението му, че инжектирането на белина може да излекува коронавирус, не може да го отстрани. Дори подстрекаването му към опит за преврат в Капитолия на САЩ не можа да го направи. Може ли Десантис да го направи, като се позове на най-важното: избираемостта?

Тара Сетмайер, старши съветник в проекта „Линкълн“, група, която се обявява против Тръмп, заяви: „Винаги съм казвала, че Републиканската партия няма да реагира напълно на Тръмп, докато не загуби достатъчно избори. Политическите актьори се стремят единствено към преизбиране и щом властта им бъде застрашена, обикновено тогава се случва корекция на курса“.

„Но те се забъркаха в доста голяма каша с Доналд Тръмп, защото той все още има солидна база от поне 30% подкрепа, а тя е достатъчно голяма, за да може все още да създава главоболия на партията, ако се опитат да го разкарат“.

Сетмайер, бивш директор по комуникациите на републиканците в Капитолия, добавя: „Те също така нямат достатъчно внушителен наследник. Рон Десантис е „хартиен тигър“, който беше създаден и подкрепен от Доналд Тръмп. Той не притежава политическия талант, харизмата или твърдостта, за да се справи с атаката, която идва от света на Тръмп. Тя вече започна“.

Джо Уолш, бивш конгресмен от Републиканската партия от Илинойс, е съгласен с него. „Тръмп ще го изяде жив“, казва той. „В момента Тръмп все още е доминиращият играч в Републиканската партия. По-голямата част от базата все още е с него. Десантис е напълно непроверен. Той е странен. Има нулева харизма. Той е с тънка кожа. Не може да мисли на краката си. Никога не е бил изпитван и лесно се обижда. Тръмп ще направи и каже всичко“.

Уолш, който отправи предизвикателство към Тръмп в републиканските първични избори през 2020 г., добави: „Тръмп е кралят. Ако се опиташ да убиеш краля и не успееш, кариерата ти приключва. Това е огромен, огромен риск, който 44-годишен човек като Десантис би поел“.

Те не са единствени, които твърдят, че макар Десантис да прилича на Тръмп без хаоса, той е и Тръмп без харизмата. Митингите на бившия президент са весели и закачливи, които дават на феновете му общност, забавление и смях. За Десантис казват, че не умее да се занимава с политика на дребно и е малко лишен от чувство за хумор.

Дженифър Мерсиека, професор в катедрата по комуникации и журналистика в Тексаския университет „Ей енд Ем“, каза: „Доналд Тръмп е авторитарен. Той е способен да задържи вниманието и любопитството ни. Той има страхотен комедиен тайминг. Има добро чувство за драматизъм, а Рон Десантис не притежава този вид лесно преводима привлекателност за медийната аудитория. Афектът му е плосък. Той не е толкова забавен“.

„Работата на Доналд Тръмп е, че той е наистина забавен. Той умее да задържа вниманието ни и го прави предимно чрез скандали и неща, които са много негативни за политиката и решаването на политически проблеми. Но по отношение на мач между тези двамата, бих заложил на Тръмп“.

Тръмп показа, че е напълно способен да действа като изгорена земя и да изгори цялата партия. Свирепа и отвратителна първична битка между него и ДеСантис ще накара демократите да посегнат към пуканките. На заключителната пресконференция в Белия дом Байдън изглеждаше развеселен от тази перспектива. „Ще бъде забавно да ги гледаме как се борят един срещу друг“, каза той.

Текстът е публикуван в The Guardian, негови автори са Крис МакГрийл и Дейвид Смит. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук