Ердоган
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Тайип Ердоган обеща да предаде урок на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, ако не прекрати настъплението си срещу позиции на Правителството на националното споразумение (ПНС) на Либия. Такова изявление турският лидер направи в парламента в Анкара.

„Турция следи отблизо стъпките на законните власти на Либия и съюзниците на маршал Халифа Хафтар. Ако атаките срещу позициите на признатите либийски власти се възобновят, тогава Турция е готова да преподаде на Хафтар урок“, заяви президентът.

Ердоган каза също, че Хафтар първо е приел условията на споразумението за прекратяване на огъня в Либия, а след това е „избягал от Москва“, където бяха проведени преговори с ръководителя на ПНС Файез Сарадж.

„Положихме много усилия в рамките на инициативата, която започнаха Турция и Русия. Вчера правителството на Триполи показа конструктивна позиция по време на преговорите в Москва, но превратаджията Хафтар не поиска да подпише споразумението за прекратяване на огъня. Отначало той отговори положително, а след това избяга от Москва“, каза Ердоган.

Според турския лидер, сега отговорността за развитието на ситуацията в Либия е на руската страна. На среща на върха за Либия в Берлин на 19 януари разговорите, проведени в Москва, ще бъдат обсъдени, добави Ердоган.

Ръководителят на Правителството на националното споразумение (ПНС) на Либия Файез Сарадж пристигна в Истанбул след либийските преговори в Москва, в които участва и командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар. Няма информация за целта на пътуването на Сарадж до Турция. Според програмата на президента Реджеп Тайип Ердоган, разпространена от канцеларията, срещата на турския лидер с ръководителя на ПНС не е планирана.

На 12 януари в Либия, в рамките на инициативата, предложена от президентите на Русия и Турция, влезе в сила примирие между международно признатото ПНС, разположено в Триполи и ръководено от Файез Сарадж, и ЛНА, командвана от генерал Халифа Хафтар. Представителите на страните пристигнаха на 13 януари в Москва за преговори, след което от ПНС подписаха прекратяване на огъня.

маршал Халифа Хафтар
На снимката: маршал Халифа Хафтар

Хафтар обаче напусна Москва, без да подпише документа. Според „Ал Арабия“ той вече се е върнал в Бенгази. Тази нощ в южната част на Триполи въоръжените сблъсъци се възобновиха.

Германският канцлер Ангела Меркел покани днес световните сили на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъдят усилията за постигане на мир в Либия. Тя реши да бъде домакин на среща на върха след консултации с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

На 19 януари Германия призова на срещата базирания в Триполи либийски премиер за национално единство Файез ал Сарадж и маршал Халифа Хафтар, лидер на съперничещата Либийска национална армия. Поканени са представители от САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция, Китай, Обединените арабски емирства, Турция, както и няколко африкански и арабски държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!