Н. Пр. Ерик Рубин
на снимката: Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин

Диверсификацията на енергийните източници в България и развитието на отбранителните й способности са ключови приотитети. Това е мнението на американския посланик в България Н. Пр. Ерик Рубин, който направи изказване по време на конференцията на ДЕБАТИ.бг „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

Той съобщи, че САЩ наблюдава с голям интерес проекта за изграждане на интерконектора с Гърция, чрез който страната ни ще има възможност да внася синьо гориво от други източници и да преодолее зависимостта си от руския газ.

„Това е ключов проект, който създава възможност за доставка на природен газ от други източници, например от Азербайджан. Това е проект с голямо символично значение, който показва, че България има ангажимент да диверсифицира енергетиката си“, каза г-н Рубин, подчертавайки, че диверсификацията е ключово значение и за националната сигурност на страната ни.

Посланикът на САЩ у нас изрази голямото си задоволство от решението на България да закупи американските изтребители F-16. Той допълни, че в момента във Вашингтон се намира българска делегация, която води преговори с намерението на финализира сделката.

Н. Пр. Ерик Рубин коментира и някои притеснения, изразени в българското общество в контекста на стратегически важната за България сделка.

„Бяха изразени тревоги във връзка с цената. България ще получи възможно най-добрата цена, което означава ангажимент от страна на САЩ за подкрепа към българската армия и военната авиация. Аз смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това са много пари, затова ние ще подкрепим възможно най-добрите условия, имайки предвид нуждите и реалността в България“, категоричен беше г-н Рубин.

Той заяви, че страната ни ще разполага с най-модерния боен самолет, съвместим с всички изисквания на НАТО.

Американският посланик постави и акцент върху сътрудничеството в областта на образованието между България и САЩ. Той подчерта, че страната му е един от най-големите инвеститори у нас и това засвидетелства голямата подкрепа на Вашингтон.

Н. Пр. Ерик Рубин коментира, че сътрудничеството между България и САЩ датира от 150 години насам и ще продължава да се развива.

„Отношенията си с България датират от 150 години. Преминали сме заедно пред две световни войни и през Студената война, но отношенията между хората продължават да бъдат силни и отношенията ни с България са многостранни и са свързани не само със сигурността и отбраната. Те са многостранни.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!