винетки, Околовръстен път, София

Започва проверка на строежа на пътищата, за които е употребено европейско финансиране, съобщи Европейската сметна палата. Одитът обхваща България, Чехия, Полша и Испания, които трябва да осигурят свързаност в общността като част от европейската транспортна система.

Ще се оценява дали вървят по план строежите на пътищата, които са част от трансевропейската транспортна мрежа и дали се поддържат добре вече построените. Проверката ще покаже и дали средствата, отпускани за свързаност, гарантират навременно завършване на мрежата и подобряване на връзките между различните региони и държавите-членки.

Предвижда се до 2030 година трансевропейската транспортна мрежа да разпростре от Балтийска море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземно море чрез 9 коридора с обща дължина около 40 000 км. За периода 2007 – 2020 година европейското финансиране за пътна инфраструктура достигна 82 млрд. евро, насочени основно към централно- и източноевропейските членки на блока.

Български проекти, финансирани като част от трансевропейската мрежа, са лотове от
автомагистрала „Струма“ и прилежащият ѝ тунел „Железница“, Южната дъга на Софийския околовръстен път, обновяването на някои гари и др.

Най-вероятно докладът с резултатите от проверките ще бъде публикуван в началото на 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук