Европейският съюз и САЩ водят разговори за налагане на нови санкции на Русия заради залавянето на 24-ата моряци край бреговете на Крим, съобщават британски медии.

„Когато имаме единодушие, ефектът ще е много по-голям”, пише SKyNews, цитирайки един от своите източници, съобщаващ за новите мерки.

Великобритания и други държави от ЕС призовават за нови рестриктивни действия срещу режима на Владимир Путин. Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят налагането на санкции по време на срещата си следващия понеделник. Тогава те ще обсъждат ситуацията в Украйна.

Намерението за налагане на нови санкции се появи по повод конфликта в Керченския проток от 25 ноември миналата година, когато руски власти заловиха 24-ма украински моряци, както и техните три кораба, докато те преминаваха през пролива от Черно в Азовско море.

Моряците все още са задържани в Крим, въпреки призивите на Международната общност те да бъдат освободени. Москва обвинява украинците, че са навлезли без позволение в руски води – нещо, което Киев отрича.

Според източник на SkyNews Русия все още ограничава преминаването на кораби през Керченския проток. Доказателство за това е намаленият брой плавателни съдове, преминали през него през последните два месеца.

Западните държави се опасяват, че отговорът им на агресията от страна на Русия не е пропорционален на извършеното от Москва, което позволява и по-нататъшно нарушаване на законите за международното плаване. Има риск Русия да продължи да ограничава преминаването на кораби в областта, ако не бъдат предприети по-радикални действия.

Някои страни членки на ЕС може би са се надявали, че конфликтът в Керч може да бъде разрешен по дипломатически път. Въпреки това няма индикации, че Москва планира да освободи задържания екипаж на украинските кораби.

Според информацията санкциите ще бъдат насочени срещу отделни лица, които са отговорни за задържането на украинските моряци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!