Косово, Сърбия

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за запазване на мира в Косово.

Федерика Могерини
на снимката: Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини

След срещата й с президента на Сърбия Александър Вучич, Могерини каза:

„Това, което се случи в понеделник, не трябва да се повтаря. ЕС очаква запазване на мира и стабилността при мъдър и издържан подход“, казала Могерини.

Федерика Могерини, Александър Вучич
на снимката: Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и президентът на Сърбия Александър Вучич

И Съединените щати осъдиха инцидента в Косовска Митровица, при който полицията разпръсна събрание на сръбски представители.

„САЩ решително осъждат събитията в Митровица, които по нежелан начин увеличават напрежението и заплашват регионалната стабилност. Призоваваме всички страни да избягват по-нататъшна ескалация на ситуацията, както и да действат уравновесено и да разрешават всички противоречия по мирен път“, се казва в заявление на говорителката на Държавния департамент на САЩ Хезър Науърт.

Косово, Сърбия

Вашингтон смята, че за установяване на „дългосрочен мир и стабилност на Балканите Косово и Сърбия трябва да се съсредоточат в нормализирането на отношенията чрез диалог под егидата на ЕС“.

„САЩ изразяват готовност да подкрепят всички страни в рамките на диалога“, се казва в заявлението.

Косово, Сърбия

В понеделник около сто косовски бойци от специалните части нахлуха в центъра на Косовска Митровица, където течеше среща на сърбите с Марк Джурич -началник на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство. В залата имаше сблъсъци а сръбският политик бе експулсиран.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук