Шиндзо Абе, Юнкер, Туск

Европейският съюз и Япония подписаха безпрецедентно споразумение за свободна търговия, което ще създаде един от най-големите търговски блокове в света.

Сделката трябва да премахне 99% от тарифите, които костват на бизнеса в ЕС и Япония почти 1 милиард евро годишно.

Според Европейската комисия Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е най-голямата търговска сделка, договорена някога от Съюза и ще създаде търговска зона, покриваща 600 милиона души и почти една трета от световния брутен вътрешен продукт.

на снимката: премиерът на Япония Шиндзо Абе, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск

Япония очаква, че търговското споразумение с ЕС ще допринесе за разкриването на около 290 хиляди работни места и ще премахне настоящите мита от 10% за вноса в ЕС на японски автомобили.

Японските власти също така очакват СИП да повиши БВП на страната с около 1%, или с 5 трлн. йени.

Премиерът на страната Шиндзо Абе се срещна във вторник с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с президента на Европейския съвет Доналд Туск, за да бъде подписано Споразумението за свободна търговия (СИП) по време на провеждащата се в Токио 25-а среща на високо равнище между ЕС и Япония.

Самото споразумение трябваше да бъде подписано по време на срещата на високо равнище между ЕС и Япония в Брюксел през миналата сряда, но срещата беше отменена от Шинзо Абе с оглед на неотдавнашните катастрофални наводнения в Страната на изгряващото слънце.

Преговорите около сделката продължиха 4 години и бяха финализирани в края на миналата година.

на снимката: премиерът на Япония Шиндзо Абе, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск

ЕС определи споразумението като „много амбициозно и всеобхватно“, визирайки факта, че общият обем на търгуваните стоки и услуги между ЕС и Япония възлиза на 86 милиарда евро.

Според редица анализатори и икономисти износът на селскостопански продукти от ЕС се очаква да бъде подсилен от това Споразумение за икономическо партньорство, тъй като ще бъдат премахнати японските митнически тарифи за вноса на сирене, вино и свинско месо.

ЕК прогнозира, че в следствие на СИП износът на преработени храни в посока Япония може да се увеличи до 180 процентни пункта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!