споразумението за свободна търговия

Япония и Европейският съюз подновиха преговорите по споразумението за свободна търговия, предава ТАСС.

Днес е вторият ден от новия кръг разговори, които започнаха вчера, 30 юни. В тях от европейска страна участват еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Те преговарят с японския министър на външните работи Фумио Кишида и с министъра на земеделието Юдзи Ямамото.

Днес сутринта в Туитър Сесилия Малстрьом потвърди, че въпросите за колите и селското стопанство продължават да са неуредени между преговарящите страни.

„Нашите преговарящи и екипите им свършиха чудесна работа през последните седмици и постигнаха напредък. Все още обаче остават някои трудни въпроси. Надявам се, че ще ги решим и ще имаме един приемлив цялостен пакет”, коментира Малмстрьом.

Японският външен министър Кишида също обяви, че на пътя на споразумението за свободна търговия все още има пречки.

Преговорите започнаха още през месец март 2013г. Двете страни обаче до този момент не успяват да се договорят дали и кога да премахнат митата върху японските коли, внасяни в Европа и върху европейските продукти, доставяни в Япония.

Заедно, държавите от ЕС и Япония формират пазара на близо 640 милиона души и съставляват почти една трета от световната икономическа активност. Япония е най-големият търговски партньор на ЕС след Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук