Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко

Инаугурацията на Александър Лукашенко за нов президентски мандат няма достатъчно демократична легитимност и ЕС ще преразгледа отношенията си с Беларус.

Това се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел.

Протести в Беларус
на снимката: Протести в Беларус

Според него, церемонията по встъпването в длъжност единствено ще задълбочи политическата криза в страната.

„ЕС не признава резултатите от фалшифицираните избори на 9 август. На базата на това така наречената инаугурация на 23 септември и новият мандат, поет от Александър Лукашенко, нямат достатъчно демократична легитимност”, се подчертава в текста.

Протести в Беларус
на снимката: Протести в Беларус

Според Борел, „провеждането на инаугурацията е в пряко противоречие с волята на значителна част от беларуския народ, изразена в многобройните и безпрецедентни мирни протести, които се провеждат след изборите”. Евросъюзът е убеден, че единственият изход от политическата криза в Беларус е провеждането на всеобхватен национален диалог и положителен отговор на исканията на народа за демократични избори.

Борел призова отново властите в страната да се въздържат от насилие и незабавно да освободят всички задържани в хода на предизборната кампания и протестите.

Протести в Беларус
на снимката: Протести в Беларус

Припомняме, че на 23 септември президентът на Беларус Александър Лукашенко положи клетва за шести мандат на тайна церемония, проведена без предварително съобщение.

„Александър Лукашенко встъпи в длъжност като президент на Беларус. Церемонията по встъпването в длъжност се провежда в тези минути в Двореца на независимостта”, предаде агенция Белта.

По-рано независими информационни агенции съобщиха, че улиците са били затворени, докато кортежът на Лукашенко профучал през столицата Минск.

Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!