БРЕКЗИТ, федерална европа

Висши служители на ЕС и Великобритания ще се срещнат спешно следващата седмица по споразумението за оттегляне след Брекзит, което е заплашено от опита на Лондон да замени части от договора, съобщи Франс прес.

„Но моля, скъпи приятели в Лондон: Спрете игрите. Времето изтича“, предупреди министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, след среща със свои британски колеги в Брюксел.

Правителството на Борис Джонсън иска да прокара законова мярка, която да замени части от договора, като така се нарушава международното право, а Брюксел яростно защитава сделката.

„Така нареченият законопроект за вътрешния пазар ни тревожи изключително много, защото нарушава водещите принципи на споразумението за оттегляне и това е напълно неприемливо за нас“, каза Рот.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че ще се срещне с британски министър Майкъл Гоув в Брюксел като съпредседател на Съвместния координационен комитет между ЕС и Обединеното кралство, който наблюдава споразумението за развод.

„Няма да предоговаряме, но сме посветени на пълното и навременно изпълнение – нито повече, нито по-малко“.

Успоредно със споровете за съществуващото споразумение, което Джонсън подписа миналата година и приветства като „готова за прилагане“ сделка за извеждане на Великобритания от Европа, екипите на ЕС и Великобритания преговарят за евентуална търговска сделка.

На срещата на лидерите на ЕС в четвъртък трябва да има вече официална  „информация“ за напредъка в тези преговори, но за момента продължителният дебат е оставен в ръцете на преговарящия от страна на Брюксел Мишел Барние.

Какво вбеси Брюксел?

Следващият кръг от търговски преговори започва на 2 октомври в Брюксел. Джонсън е определил като краен срок за постигането на успех или неуспех средата на октомври, а представители на ЕС казват, че сделката трябва да бъде сключена до края на месеца, за да влезе в сила като закон до края на годината.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари и ще напусне единния пазар и митническия съюз на блока в края на годината. Експертите се опасяват от икономически хаос, ако дотогава не може да се договори нова търговска сделка.

Но двете страни все още са разделени относно правилата за „равнопоставени условия“ на лоялна конкуренция между компаниите, относно държавната помощ или субсидиите за фирми от ЕС и Обединеното кралство и относно достъпа на кораби от ЕС до британските риболовни води.

И спорът за споразумението за оттегляне се превърна в нов препъни камък. Решението на Джонсън да използва вътрешното законодателство, за да замени части от договора с ЕС, вбеси Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!