случаи коронавирус

Милиони дози ваксини, предназначени за Великобритания, могат да бъдат блокирани до дни от ЕС като част от отговора на Брюксел на недостига на ваксини в държавите-членки. Решението на британското правителство да блокира износа на някои коронавирусни препарати беше посочено от служител на ЕС като причина Брюксел да се защити от актове на протекционизъм по целия свят.

„Гардиън” цитира изявление на Европейската комисия, според което ще бъде създаден нов механизъм за одобрение, който да даде на националните регулатори правомощието да отказват износа на ваксини. Подобно развитие на ситуацията може да породи загриженост относно доставката на ваксината на Pfizer/BioNTech, от която Великобритания е поръчала 40 милиона дози.

„При определени обстоятелства има възможност да не се разреши износът”, призна високопоставен служител.

Ако Великобритания разчита на произведените на нейна територия ваксини, постигането на стаден имунитет може да бъде отложено с близо два месеца, сочи доклад на компанията за анализ на данни „Airfinity”.

Заради възникналите проблеми с изпълнението на националните планове за ваксиниране и отказа на AstraZeneca да пренасочи произведените в Оксфорд и Стафордшир дози към ЕС, Брюксел търси други средства за осигуряване на доставките си. Служители заявиха, че се надяват да не се стигне до забрана за износ, но признават, че е възможно блокиране на износа на ваксини като тези, произведени от Pfizer/BioNTech в Белгия за Обединеното кралство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук