Европейската комисия

ЕС наложи безпрецедентни санкции срещу Русия, заради нахлуването в Украйна. Това съобщи на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 Tози ход бележи „преломен момент“ в историята на ЕС, каза тя.

ЕС предприе безпрецедентната стъпка да разреши изпращането на оръжия в Украйна след нахлуването на Русия. Като част от въведените вчера срещу Русия санкции ЕС затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще забрани някои от руските държавни медии.

„Затваряме въздушното пространство на ЕС за самолети, които са руска собственост, регистрирани в Русия или контролирани от Русия. Всички такива самолети, включително частните самолети на олигарси, вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над нито една страна от ЕС”, допълни председателят на ЕК.

На руските самолети беше забранено да да навлизат във въздушното пространство на Обединеното кралство и Канада.

Забраната на ЕС за държавните новинарски агенции ще засегне информационната агенция Sputnik и телевизионната мрежа Russia Today, която се смята за рупор на Кремъл.

„Разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа“, заяви Фон дер Лайен.

Страните от ЕС също така ще ускорят процедурата по приемане на украински бежанци и ще оставят настрана обичайната бюрокрация.

Този ход беше официално обявен от германския министър на вътрешните работи, който заяви, че държавите членки са се споразумели единодушно да приемат бежанци за срок до три години, без да изискват от тях първо да подават молба за убежище.

Десетки хиляди украинци бяха разселени след от руската атака срещу страната им и много от тях търсят убежище в ЕС.

Централната банка на Русия призова за спокойствие на фона на опасенията, че новите финансови санкции могат да предизвикат масово изтегляне на пари от банките.

От там заявиха, че „разполага с необходимите ресурси и инструменти за поддържане на финансовата стабилност и осигуряване на оперативна непрекъснатост на финансовия сектор“.

ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Канада обявиха, че активите на руската централна банка ще бъдат замразени. Някои руски банки ще бъдат изключени и от платежната система Swift.

В петък централната банка на Русия беше принудена да увеличи количеството пари, което доставя на банкоматите, след като търсенето на пари в брой достигна най-високото ниво от март 2020 г. насам.

Посолството на България в Москва обяви план за евакуация на български граждани, след като полетите между двете страни бяха двустранно отменени. МВнР уточни, че 50 българи са блокирани на руска територия, като се очаква извозването им да стане по сухопътна линия до Латвия или Естония и оттам до България.

Още по темата – четете тук 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук