Америка

От днес влизат в сила контрамерките, предприети от Европейския съюз в отговор на въведените от САЩ мита върху вноса на алуминий и стомана.

Блокът на 28-те наложи допълнителни мита, официално влезли в сила в полунощ брюкселско време (1 часа българско), върху десетки американски продукти, сред които дънки, бърбън и мотори.

Тези мерки са в отговор на митата от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

„Едностранното и неоснователно решение на САЩ“ да наложат мита „не ни оставя друг избор“, заяви тази седмица европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом.

И добави:

„Правилата на международната търговия не може да бъдат нарушавани без реакция от наша страна”.

Еврокомисарят по търговията уточни, че „ако САЩ премахнат митата“, европейските мерки ще бъдат „също отменени“.

В началото на юни и най-близкият търговски партньор на САЩ – Мексико – наложи ответни мерки срещу САЩ, а в началото на юли това смята да направи и Канада.

В този контекст, белязан вече с напрежението между Китай и САЩ, вече броди призракът на световна търговска война, коментират световните агенции.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха вчерашната сесия на червено.

Опасността е още по-голяма, тъй като Тръмп обмисля да наложи мита и на чуждестранните автомобили, което ще нанесе особени вреди на японските и германските производители.

„Избрахме продукти като моторите „Харли-Дейвидсън“, фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на европейския пазар. Не искаме да навредим на потребителите“, обясни вчера заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

И добави:

„Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка“.

Вчера и Турция наложи ответни мерки на действията на САЩ. Според документи, внесени в Световната търговска организация (СТО), Турция ще наложи по-високи вносни такси, на обща стойност 267 милиона долара, върху американски стоки, внасяни в Турция, възлизащи на 1,8 милиарда долара – в това число американските въглища, хартия, бадеми и орехи, тютюневи изделия, необработен ориз, уиски, автомобили, козметика, машинно оборудване и петролни продукти.

Обемът на търговията между Турция и САЩ за миналата година възлиза на 20,6 милиарда долара, според официалните данни.

На 16 юни Китайската държавна комисия по митата и търговията съобщи чрез изявление онлайн, че 25% увеличение на мита ще влезе в сила от 6-ти юли и ще бъде на стойност 34 милиона долара.

В списъка от продукти с нови вносни мита влиза соята, електрическите превозни средства и голям брой хибридни превозни средства, морска храна и свинско, съобщава министерството на търговията.

Миналият петък американското правителство обяви, че ще наложи 25% увеличение на митата на 818 продукта произведени в Китай, като това ще влезе в сила от 6-ти юли и ще на обща стойност 34 милиарда долара.

За останалите 16 милиарда долара, които ще дойдат от друг списък със стоки ще трябва да се потърси обществен дебат. Ако и те бъдат одобрени, това ще означава 50 милиарда долара, които Китай трябва да плати в допълнителни мита.

Предложението на китайската държавната комисия включва 659 продукта произведени в САЩ, на обща стойност на продуктите е 50 милиона долара.

Друг лист от 114 продукта американско производство ще бъде приет на по-късен етап. В него се включват продукти като суров нефт, дизел и комплекти за ядрено магнитен резонанс, се казва в изявление на министерството на търговията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук