Китайската държавна комисия по митата и търговията съобщи чрез изявление онлайн, че 25% увеличение на мита ще влезе в сила от 6-ти юли и ще бъде на стойност 34 милиона долара, съобщава телевизия Си Ен Би Си.

В списъка от продукти с нови вносни мита влиза соята, електрическите превозни средства и голям брой хибридни превозни средства, морска храна и свинско, съобщава министерството на търговията.

Новите мита са в отговор на тези наложени от САЩ. В петък американското правителство обяви, че ще наложи 25% увеличение на митата на 818 продукта произведени в Китай, като това ще влезе в сила от 6-ти юли и ще на обща стойност 34 милиарда долара. За останалите 16 милиарда долара, които ще дойдат от друг списък със стоки ще трябва да се потърси обществен дебат. Ако и те бъдат одобрени, това ще означава 50 милиарда долара, които Китай трябва да плати в допълнителни мита.

Предложението на китайската държавната комисия включва 659 продукта произведени в САЩ, на обща стойност на продуктите е 50 милиона долара.

Друг лист от 114 продукта американско производство ще бъде приет на по-късен етап. В него се включват продукти като суров нефт, дизел и комплекти за ядрено магнитен резонанс, се казва в изявление на министерството на търговията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!