Федерика Могерини
на снимката: Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини

Шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарите по търговията и разширяването Сесилия Малмстрьом и Йоханес Хан изпратиха писмо на косовския премиер Рамуш Харадинай, в което подчертават, че с едностранните действия Косово заплашва напредъка, постигнат досега в преговорите между Прищина и Белград.

Представителите на Брюксел също така приветстваха резолюцията за диалог, която беше приета от косовския парламент по инициатива на Харадинай.

Мая Коциянчич, говорителката на Могерини, потвърди изпращането на писмото до Харадинай, но не пожела да говори за неговото съдържание.

Съдържанието на писмото стана известно от публикация в „Газета експрес онлайн“. В писмото си европейската „тройка“ първо отхвърля оценката на Харадинай, която присъстваше в писмо до Брюксел, че досега диалогът между Белград и Прищина не е постигнал почти нищо.

Брюксел обръща на Прищина внимание върху това, че диалогът между Белград и Прищина трябва да бъде продължен във формата, в който този процес започна.

„Категорично отхвърляме оценката ви, че диалогът е в застой. Вместо това диалогът, ръководен от двамата президенти, отбелязва и постига стабилен напредък. Споделихме тази прогноза с лидерите на ЕС на Европейския съвет през декември и получихме насърчителни послания за подкрепа“, гласи писмото, адресирано до Харадинай.

Представителите на ЕС смятат, че резолюцията, приета в косовския парламент е важна и трябва да допринесе за продължаване на процеса по конструктивен начин, в рамките на диалога на високо равнище.

Въпреки това напрежение между Прищина и Брюксел на днешното заседание на правителството Харадинай заяви, че очаква ЕС скоро да вземе решение за визова либерализация за гражданите на Косово. Харадинай подчерта, че този процес няма връзка с въвеждането на наказателни мита от 100% за внасяните от Сърбия стоки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!