Тереза Мей
На снимката: британският премиер Тереза Мей

Холандският премиер Марк Рюте заяви в понеделник, че всяко решение от ЕС за това дали да се съгласи на друго удължаване на срока за Брекзит, зависи от способността на Великобритания „да гарантира за лоялното си сътрудничество”.

„Тъкмо разговарях с Тереза Мей. Удължаване на Брекзит ще бъде обсъдено на предстоящия Европесйки съвет”, написа Рюте.

„Важно е да се знае кога и на каква основа Великобритания ще ратифицира сделката за изтегляне. Позитивното решение, също ще зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за лоялно сътрудничество”, каза той.

ЕС ще „застане твърдо зад Ирландия” каквото и да се случи след Брекзит, заяви преговарящият от страната на съюза Мишел Барние при своето посещение в Дъблин.

Барние предупреди Великобритания, че при сценарии за излизане без сделка, няма да има търговски преговори докато проблемът с ирландската граница не бъде решен.

„Ние няма да обсъждаме нищо с Обединеното кралство докато няма сделка за Ирландия и Северна Ирландия, както и за гражданските права и финансовите задължения”, каза Барние.

Трите проблема бяха покрити от сделката, която беше договорена между британските и европейските преговарящи през ноември, но бе отхвърлена от британския парламент.

В момента британското правителство разговаря с опозиционната Лейбъристка партия за възможните компромиси, които може да включват митнически съюз.

Ирландският премиер Лео Варадкар изрази подкрепа за междупартийните разговори в Лондон.

„Вярвам, че ще е възможно да се създаде консенсус, който да позволи ратификация на сделката”, каза Варадкар.

„Ние сме съгласни на още едно удължение, за да се позволи тези три решения да поемат своя курс”, каза още той.

Тереза Мей се надява да има сделка, която да предложи на европейските лидери по време на извънредната среща в сряда, където тя ще поиска още едно удължаване на Брекзит, за да предотврати напускането на Великобритания без сделка в края на седмицата. В търсене на подобна сделка утре тя ще разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!