европейски пари и бюджет

Министрите на финансите на ЕС одобриха официално клаузата за преустановяване на строгите правила на блока за управление на публичните дефицити – първото в историята позволение на правителствата, засегнати от криза, да харчат свободно за справяне с въздействието на пандемията от коронавируса.

Временната мярка ефективно спира стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните разходи. Това ще бъде добре дошло в Италия – страната на ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус, която и често е в нарушение на правилата на блока.

Така наречената „всеобща спасителна клауза“ дава на правителствата „необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на своите системи за здравеопазване и гражданска защита и за защита на икономиките си“, се казва в изявление.

Италия обяви разход в размер на 25 милиарда евро, следвана от нарушаващите правилата по дълга Франция и Белгия, със собствени масивни разходи.

Клаузата за спасение бе създадена през 2011 г. в разгара на дълговата криза, когато правилата за дълга и дефицита бяха затегнати в опит да се запази блокът на общата валута от по-нататъшни сътресения. Известни като пакт за стабилност и растеж, правилата теоретично ограничават дефицита на една страна до 3% от годишната продукция и дълга до 60% – число, което Италия прекрачва над два пъти през последните години.

Говорител на ЕС заяви, че задействането на клаузата ще позволи на страните да харчат без ограничения за медицинско оборудване, за налагане на мерки за ограничаване и за разширяване на болниците.

Мярката е най-голямата досега колективна стъпка от правителствата, но все още далеч от усилията на Европейската централна банка, която обяви 750 милиарда евро паричен стимул за помощ на пазарите и разреши на банките да отпуснат допълнителни заеми за 1,8 трилиона евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук