По отношение на смърттността при болните след заразяване с коронавируса Италия изпревари Китай, Иран и Южна Корея взети заедно. Основната причина за високата смъртност на заразените с коронавирус в Италия са демографските характеристики на страната, където голяма част от населението застарява. Друга причина е системата за тестване, която включва проверка само на пациенти с изразени симптоми. Тази гледна точка беше публикувана от италианския вестник „Кориере дела сера”.

Въз основа на ежедневно публикуваните данни, смъртността в Италия е достигнала средни стойности 9% (до 12% в северния регион на Ломбардия), в сравнение със средна смъртност от 3,8% в Китай (5,8% в Ухан и 0,7% в останалата част на Китай).

Според „Кориере дела сера”, тези цифри не отразяват реалната степен на заразата, тъй като Италия е променила стратегията си за тестване с развитието на епидемията. В първите случаи след 21 февруари, когато в малкото градче Кодоньо в района на Ломбардия (и в още по-малкото село Вод в съседната провинция Венето), бяха открити локални огнища и са били тествани всички онези, които са имали контакт със заразени хора. С увеличаването на броя на инфекциите, а също и поради липсата на материали и медицински персонал, по-късно беше решено да се тестват за коронавирус само хора с очевидни и доста тежки симптоми.

Накрая изданието отбелязва, че като заболяване, засягащо главно дихателните пътища, повишената смъртност при италианците може би е симптоматична за лошото общо състояние на белите дробове на населението. В тази връзка се споменава и неблагоприятната екологична ситуация през последните години в големите градове в Северна Италия, където показателите за допустимото съдържание на вредни частици в атмосферата бяха значително надвишени. Не на последно място като фактор се посочва и тютюнопушенето – експертите отбелязват, че най-тежките случаи са на пациенти-пушачи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!