Европарламент
Европарламентът

Тази седмица Европейският парламент ще приеме доклад, в който се предвижда за пореден път да призове за приемане на България и Румъния в Шенген. Това сочи дневният ред на последното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция.

ЕП отчита, че през 2011 и 2018 г. е приел резолюции с подобен призив. Утре вечер евродепутатите ще обсъдят доклада, в който се отправя настоятелно искане към Съвета на ЕС да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на двете страни.

Словения, която пое от 1 юли председателството на Съвета на Европейския съюз, категорично подкрепя присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген и иска да включи тази тема в дневния ред, веднага щом страните членки постигнат съгласие по нея, заяви преди дни словенският министър на вътрешните работи Алеш Хойс.

През юни Европейската комисия призова за разширяване на Шенгенската зона с Хърватия, България и Румъния, които отговарят на всички технически изисквания за членство.

Припомняме, че Шенгенската зона включва 26 страни, сред които четири, които не са членки на ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

От членките на ЕС само Хърватия, България, Румъния, Кипър и Ирландия не са част от свободната от граничен контрол зона.

Останалите теми в Парламента:

Утре ЕП ще обсъди отново очакваните насоки на Европейската комисия за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със законността. Предвижда се евродепутатите да поискат да бъдат уведомявани поне два пъти годишно какви мерки предприема ЕК за защита на общия бюджет и какви случаи на съмнения за злоупотреби проверява. Парламентът ще гласува резолюция късно в сряда, а ЕП ще настоява най-късно през октомври да чуе първите данни.

Евродепутатите ще призоват корупцията да бъде включена като нарушение, попадащо в обхвата на новото европейско законодателство срещу нарушаването на правата на човека по света. Предвижда се ЕП да призове за по-строги санкции срещу разпространителите на дезинформация, както и за външна намеса в избори.

Министър-председателят на Словения Янез Янша ще представи приоритетите на словенското председателство на Съвета на ЕС във вторник сутрин. Акцентът е върху възстановяването от кризата и засилване на устойчивостта на ЕС.

В сряда евродепутатите ще разискват положението с върховенството на закона в Полша и Унгария. Предвижда се те да обсъдят рисковете от нарушения на правата на ЛГБТИ хората в Унгария, и ще поискат от Комисията информация, как тя възнамерява да им окаже подкрепа.

Очаква се Парламентът да одобри в сряда Механизма за свързване на Европа, който ще разполага с 30 млрд. евро за 2021-2027 г. Неговата цел е да финансира транспортни, енергийни и цифрови проекти и завършването на ключови трансевропейски мрежи до 2030 г.

В четвъртък ще бъде гласувана позицията на Парламента относно засилването на ролята на Европейската агенция по лекарствата и разширяване на мандата ѝ за подобряване на подготвеността за бъдещи здравни кризи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук