Мигранти, бежанци, Гърция, граница убежище
Снимката е илюстративна.

ЕС подготвя допълнителни 500 милиона евро помощ за сирийските бежанци в Турция, за да облекчи напрежението с Анкара, заявиха европейски източници пред АФП. Предложението за финансиране идва, след като представители на ЕС обвиниха Турция в „изнудване“, като отвори границата си с Гърция миналата седмица за хиляди бежанци, опитващи се да стигнат до Европа.

Парите ще бъдат в допълнение към шестте милиарда евро, отпуснати през 2016 г. за финансиране на програми за подкрепа на приблизително 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция. Това беше част от споразумение между ЕС и Турция, което пресече потока от мигранти, преминаващи през Егейско море към Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че вече е отхвърлил предложение на ЕС от един милиард евро.

„Казват ни: „ще ви изпратим милиард евро“. Кого се опитвате да заблудите?… Не искаме тези пари“, каза той.

Турция все още не е реагирала на най-новото предложение, съобщава АФП.

Европейската комисия от своя страна излезе с предложение да улесни визите за турските граждани, които се отправят към Европа, а ъководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви в сряда отпускането на 170 милиона евро спешна помощ „за най-уязвимите в Сирия“ по време на посещението си в Анкара.

Правозащитните групи обвиниха Турция, че използва мигрантите като търговски пионки, като ги тласка към гръцката граница. Но те също осъдиха Европа, че не оказва по-голяма помощ.

Хиляди пристигнаха на гръцката граница, след като Ердоган обяви, че Турция вече няма да ги спира да се опитват да влязат в Европейския съюз. Той многократно се сблъсква с липса на подкрепа от Европа за военните си набези в Сирия, където турските войски се сражават срещу подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук