ЕС обяви в сряда планове за подпомагане на редизайн на европейските обществени пространства, за да стане по-трудно да се извършват терористични атаки по подобие на тези в Барселона и Ница.

Европейската комисия обеща повече от 100 милиона евро, за да помогне на градовете, много от които исторически туристически магнити, да адаптират обществените си пространства след двугодишната вълна от атаки, които убиха стотици хора.

Стъпките включват подобряване на бариерите за сигурност в пренаселените места, насоки относно дизайна за защита на обществените пространства и съвети за защита на спортни и културни събития.

„Ние вярваме, че можем да направим обществените места по-малко уязвими, без да променяме напълно тяхната природа като фундаментално отворени пространства, където се събираме, за да живеем живота си”, каза еврокомисарят по сигурността Юлиан Кинг на пресконференция.

Плановете, разкрити от Европейската комисия също така изискват ограничаване на достъпа до вещества, използвани за производство на бомби, произведени вкъщи, като тези, използвани в летището в Брюксел през 2016г. и атаките на метрото.

Комисията също така предложи „нов набор от инструменти” за техники и обучение, за да се справи с проблема с кодираните съобщения, използвани от екстремистите за извършване на атаки.

Призовават се държавите-членки да подкрепят започването на преговори с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция относно предаването на лични данни между Европол и тези страни, за справяне с тероризма и тежките престъпления.

Предлага се също разширяване на възможностите властите да разшифроват данни при разследвания и неказателни дела, без да се допуска отслабване на криптирането на по-общо равнище и без да се засяга голям или произволен брой хора. Комисията ще разгледа съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки в ЕС в опит за пресичане на финансирането на тероризма.

Предложените мерки целят премахване на пропуските, открити при неотдавнашните терористични нападения в Европа. Обществените и оживените места все по-често са мишена за терористите, за което свидетелстват неотдавнашните нападения в Барселона, Лондон, Манчестър и Стокхолм, пояснява ЕК.

Комисията отбелязва, че работи по създаването на бъдещо европейско звено за разузнаване до 2025 година.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!