Вятърна енергия

Преговарящите екипи на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение днес за залагането на по-амбициозни цели по отношение на използването на възобновяема енергия до 2030 г. – политика, която е основна за плановете на Общността за борба с изменението на климата и прекратяване на използването на руски изкопаеми горива, предаде БТА.

В текста на документа е записано, че до 2030 г. страните в ЕС ще трябва да получават 42,5 на сто от енергията си от възобновяеми източници като вятър и слънце, заяви депутатът от Европейския парламент Маркус Пипер в публикация в „Туитър“.

До този момент целта беше към 2030 г. Общността да произвежда 32 на сто от енергията, която потребява, от възобновяеми източници.

Политическата сделка сега трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и страните от ЕС, преди да може да се превърне в закон.

В тази връзка от Европейската комисия посочиха, че ще са необходими допълнителни инвестиции от 113 милиарда евро (123 милиарда долара) във възобновяема енергия и водородна инфраструктура до 2030 г., ако страните от ЕС искат да прекратят зависимостта си от руските изкопаеми горива.

„Фаненшъл таймс“ също съобщава, че след дълги преговори държавите членки на ЕС и европарламентът са постигнали споразумение за по-високи цели за възобновяема енергия, включително отделяне на ядрената енергия в резултат на оказван от Франция натиск.

Държавите членки също така ще могат да намалят целта си за възобновяем водород, използван от индустрията, с 20 процента при определени условия, като вместо това използват например нисковъглероден водород.

Съгласно правилата на ЕС, водородът може да бъде произведен от слънчева и вятърна енергия, което се определяй като възобновяема енергия, или да бъде произведен чрез ядрена енергия, като в този случай се определя като нисковъглероден водород, напомня финансовото издание.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук