ЕС стартира първия етап от съдебните действия срещу Унгария. Причината е Централноевропейския университет основан от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос.

Университетът твърди, че е жертва на правителствена кампания, заради приетите промени в унгарския закон за висшето образование. Заради промените Централноевропейският университет вече няма да може да издава дипломи в Унгария, тъй като няма специална спогодба между унгарското правителство и американската администрация. Второто условие, на което университетът не отговаря, е задължението чуждестранните висши училища в Унгария да имат филиал в собствените си държави.

В Будабапеща гражданско недоволство и масови протести. 12 лауреати на Нобеловата награда за мир подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона.

На правителството на Виктор Орбан е изпратено официално уведомително писмо, в което се иска от Будапеща да представи обяснение за нарушаването на европейските права за предоставяне на услуги, както и тези за академична свобода и право на образование. Университетът е основан през 1991г. и в момента там се обучават 1400 души от над 100 страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!