Служебният министър на външните работи Ради Найденов предлага промяна на Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерството на външните работи, с която се дава възможност шефове на федерации, сдружения и браншови организации да пътуват по света със служебни паспорти.

При сега действащата нормативна уредба голям брой лица, които не са служители на администрацията, използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство, посочват от МВнР.

В момента в оборот са 52 броя служебни паспорти, които са издадени на такива лица от 2014-та. За да се анулират тези паспорти, както и да се промени политиката на МВнР по отношение на тази привилегия, предложението ще трябва да се приеме от следващото редовно правителство.

В мотивите, с които министър Найденов предлага промяната на нормативната уредба, не е посочено, дали това се прави заради конкретно възникнал казус с някой от 52-та български граждани, притежатели на служебни паспорти, както и кои са те.

Припомняме, че при казуса с кражбата на козметика от безмитен магазин на летището във Варшава, ръководителят на централно-европейския офис на Американския еврейски Елена Поптодорова и бивш посланик на България в САЩ, се беше легитимирала пред полските власти с дипломатически паспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук