зелена енергия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се присъедини към призивите към държавите да определят световна цел за възобновяема енергия.

Фон дер Лайен, която предложи също така да се определи отделна глобална цел за енергийна ефективност, изказа предположение, че това може да бъде постигнато до преговорите за климата COP28 на ООН, които ще се проведат в Дубай в края на тази година.

„Днес бих искала да поставя началото на нова инициатива за съвместна работа за постигане на глобални цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия“, каза тя в изказване на Форума на големите икономики (MEF) за енергетика и климат, чийто домакин беше президентът на САЩ Джо Байдън. „Бихме могли да разработим тези цели до COP28.“

Министри от 43 държави обсъдиха

идеята за глобална цел за възобновяема енергия

на среща в Копенхаген миналия месец.

Франческо Ла Камера, ръководител на Международната агенция за възобновяема енергия, заяви пред „Политико”, че неговата организация подкрепя инициативата.

Във видеопослание генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите от MEF, които са отговорни за по-голямата част от световните емисии, да ускорят прехода си към възобновяеми енергийни източници.

„Прекратете използването на въглища до 2030 г. в страните от ОИСР и до 2040 г. във всички останали“, каза той.

„Уверете се, че производството на електроенергия е с нулеви нетни емисии до 2035 г. в развитите страни и до 2040 г. в останалите държави.“

Гутериш също така повтори предишния си призив към развитите страни да пренесат целите си за неутралност по отношение на климата за 2040 г.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук