европейски пари и бюджет

Брюксел прави пореден опит в изграждането на европейска солидарност настоящата кризисна ситуация. Този път ще бъде включена общоевропейската схема за предотвратяване на безработицата на стойност 100 млрд. евро.

Лидерите на ЕС от президента на Франция Еманюел Макрон до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен призоваха блока да покаже по-голямо единство, след като пандемията предизвика огнища на „икономически патриотизъм“ в целия континент. В един от най-очевидните признаци на разединение, тежко засегнатите държави като Испания и Италия призоваха за съвместно гарантирани „облигации“, но идеята не беше одобрена от Германия, Австрия, Финландия и Холандия.

Удвоявайки общия европейски финансов отговор на кризата, тази седмица ЕК предлага дълго обсъжданото предложение за фонд за презастраховане за безработните в целия ЕС. Схемата ще бъде на стойност 100 млрд. евро.

Европейският комисар по въпросите по заетостта Никола Шмит каза пред „Политико“, че това предложение е станало жизненоважно, тъй като броят на безработните се увеличава главоломно.

„Работим по спешен механизъм за безработицата. Работим много усилено и се надявам, че скоро ще имаме предложение. Знам, че председателят на Комисията също е много отдадена на това“, каза в интервю комисарят.

„Знаем, че краткосрочните мерки в тази посока са жизнено важни и ще трябва да покажем солидарността си“.

Предложението може да бъде прието от ЕК още в четвъртък и да бъде обсъдено от Еврогрупата на срещата им следващия вторник, като част от мерките за овладяване на икономическата криза.

Държавите ще имат ангажимента да изплащат обезщетения, за да може максимално много работни места да бъдат запазени. В този случай ЕС ще служи като гаранция за изплащането на парите.

Засега само няколко държави не са предприели подобни мерки – това са Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Латвия, Малта и Словакия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук