Независимо колко ще навреди напускането на Великобритания, Европейският съюз има възможност да се движи напред и да изготви нов план за интеграция, преодолявайки многобройните предизвикателства, пред които е изправен. Това каза Бенедето Закария, експерт в областта на европейската интеграция и историк, занимаващ се със Студената война, в изследователския център „Алчиде де Гаспери” при Европейския университетски институт, по повод събирането в Рим на 27-те държавни лидери заради 60-та годишнина от подписването на Римския договор.

В Института за историческите архиви на ЕС, Закария говори за трудните моменти на Съюза в миналото и за бъдещата посока, която Блокът трябва да поеме, за да постигне по-голяма интеграция. Именно в този институт европейските спомени се пазят най-добре, пише „Ройтерс”.

Открит през 1983г., архивът съхранява исторически документи, внесени от институциите на Европейския съюз, пази личната кореспонденция на хора, движения и международни организации, които са имали отношение към европейската интеграция.

Силвия Сасано, друг изследовател от Института, говори за дългите и трудни взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС.

През 1957г., шестте основателки на Европейската икономическа общност – Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург – подписват Договора от Рим, но британците отказват поканата за участие.

През 60-те години на миналия век, Великобритания прави три опита да се присъедини към единния пазар, но френският президент Шарл дьо Гол ги блокира.

„Имаме документ от Европейската комисия от 1961г., в който можем да намерим първата молба на Великобритания да се присъедини към Европейската икономическа общност. В същото време Норвегия, Дания и Ирландия също правят опити за присъединяване. Молбите им обаче не са удовлетворени заради ветото на Шарл дьо Гол”, обясни Сасано.

Едва през 1973г., Великобритания става част от единния пазар.

Обединеното кралство гласува да напусне Европейския съюз на 23 юни 2016г. Страната възнамерява да активира член 50 от Лисабонския договор на 29 март – това е първата формална стъпка за напускането на Блока – и по този начин ще се даде началото на преговорния процес между Лондон, Брюксел и правителствата на другите 27 държави членки.

Закария коментира, че ЕС е преминал през много трудни периоди в миналото и без съмнение Брекзит ще е една от най-големите кризи за XXI век.

Въпреки това, време е Съюзът да намери своя път към бъдещо развитие, смятат експертите.

„През 2005г., Холандия и Франция отхвърлиха създаването на Европейска конституция. Чак през 2007г. беше подписан Договорът от Лисабон. Тоест, след всяка криза винаги се появява възможност за движение напред”, коментира Закария.

В допълнение към Брекзит, ЕС е изправен пред бежанска криза, нарастващия популизъм и евроскептични настроения. Според експерта, страните членки трябва да намерят първопричините за проблемите си, като поправят своите икономики.

„Мисля, че нарастващият популизъм е резултат от икономически проблеми. Той отразява и общественото недоволство към правителствата и провалените им опити да предприемат ефективни мерки за разрешаване на икономическата криза. Ето защо трябва да се инвестира повече в икономиката, както и в просперитета и развитието на страната”, смята изследователят.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!