Жителите на Единбург реагират различно на идеята на местния парламент да се проведе нов референдум за независимостта на Шотландия, като дебатът по темата ще продължи във вторник, ден преди британското правителство официално да внесе предложението си за Брекзит в ЕС.

Дебатът беше преустановен в сряда заради терористичната атака в Лондон, която отне живота на 4 жертви и техния нападател.

През септември 2014-та, шотландците проведоха национален референдум за независимост, който завърши с 55-процентно неодобрение. За някои от жителите на Шотландия, нежеланието да напуснат Обединеното кралство беше свързано опасение, че ако Шотландия стане независима, икономиката й ще претърпи загуби.

В края на юни 2016-та, резултата от изборите показа, че над половината британци подкрепят Брекзит. Ако британците напуснат ЕС, по всяка вероятност и част от шотландците ще си променят мнението си за независимостта на Шотландия.

Не подкрепих идеята за независимост на Шотландия по време на референдума. На мнение съм, че трябва да напуснем Европа, но въпросът е каква ще е позицията на Шотландия в този процес. Преди да правим нов референдум, трябва да сме на ясно, как точно Европа се отнася към независимостта на Шотландия, Теймганбс, шотландски рибар.

Брекзит ще се отрази неблагоприятно на икономиката на Шотландия заради износа. Например, една от основните експортни стоки – уискито, носи годишно около 4 млрд. паунда, а 40 процента от изнесеното уиски се продава  в страните от ЕС. Някои производители се надяват, че законодателството на ЕС ще продължи да защитава износа на уиски, което също се отразява на подкрепата за независимост на Шотландия.

Що се касае до бъдещето на Шотландия – мисля, че трябваше да сме независими от доста време. Мисля, че трябва да се освободим от британското владичество, предвид на това, че Шотландия няма думата в законодателно отношение. Трябва да следваме политиката на правителството на торите, макар че имаме само един консервативен политик. Изглежда неправилно, затова смятам, че трябва да имаме собствено управление. Трябва сами да избираме посоката, в която ще се развиваме, както и бъдещето си, коментира сервитьор в уиски бар.

Според някои политически наблюдатели, провеждането на нов референдум за независимост по време на Брекзит, ще се използва от Шотландската национална партия (ШНП), за да лансира идеите си за независимост.

Ще се усили несигурността, във вече усложнената ситуация. Те твърдят, че така ще подсигурят място в Европа, но от друга страна – появява се и информация, че се обсъжда безмитна търговия с Европа или зона за икономическо сътрудничество, а не присъединяване към ЕС. И ШНП не знаят каква да е позицията им към Европа, а използват ситуацията като извинение, за да агитират за нов референдум. Мисля, че е твърде скоро за ново допитване, казва Николас Крос, учен от Единбургския университет.

Според правителството на Шотландия, изследване на общественото мнение, проведено през 2016-та сочи, че 46 процента от хората подкрепят идеята за независимост, което е най-големият процент от 2009-та насам.

Заради този резултат, ШНП предлага промяна в изборното законодателство, според която мигрантите, живели в Шотландия повече от 5 години, да могат да участват в изборите. Сега, възрастта, след която младежите в Шотландия могат да гласуват е 16 години. Социологическо проучване показва, че 72 процента от младите гласоподаватели между 16 и 24-годишна възраст, подкрепят идеята за самоопределяне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!