ЍЕвропейски съвет, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично ембарго върху руския петрол по време на среща на върха, посветена на подпомагането на Украйна с дълго отлагания пакет от санкции, който беше блокиран от Унгария, съобщи Асошиейтед прес.

Частичното ембарго обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи.

Основната пречка за шестия пакет от мерки срещу Москва беше унгарският премиер Виктор Орбан, който даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години.

Натиск на Зеленски

Преди 27-те лидери да постигнат съгласие за ограничаване на вноса на руски петрол, украинският президент направи видео обръщение към тях. Той отправи критики към Европейския съюз, че е прекалено мек в политиката спрямо Москва и призова Европа да покаже своята сила.

„Защо зависите от Русия и от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да зависи от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден, като продава енергийни ресурси? Защо банките на една терористична държава все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси. И защо руските пропагандни канали все още са активни в Европейския съюз? Това е информационно оръжие на Руската федерация. Всеки от тези важни въпроси не е само за пакети от санкции или войната в Украйна. Всичко това е за вас и нас. Всичко това е за самата Европа”, заяви Зеленски.

Споразумението покрива 2/3 от руския петрол

„Споразумение за забрана на износа на руски петрол за ЕС. Това незабавно покрива повече от две трети от вноса на петрол от Русия, съкращавайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия да сложи край на войната“, туитира Мишел по време на среща на върха в Брюксел.

Съюзът ще отпусне и над 9 милиарда евро на Украйна, за да има тя „незабавна ликвидност“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен първоначално омаловажи шансовете за пробив по време на срещата на върха. Тя заяви, че наказателният ход „ефикасно ще намали около 90 процента от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината“.

ЕС получава около 40 процента от необходимия му природен газ и 25 процента от петрола от Русия, а разногласията по този въпрос разкриха границите на амбициите на 27-те страни от търговския блок.

ЕС не може да си позволи да не постигне съгласие по шестия пакет от санкции срещу Русия. Това съобщи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след срещата.

„Много се надявам, че ще има споразумение. Не можем да си позволим да не го имаме“, каза Мецола.

„Въпреки че разбирам реалностите, пред които са изправени различните страни, трябва да сме гъвкави, за да не загубим доверието на нашите граждани“, подчерта тя.

Мецола призна, че докато пакетите от санкции „не винаги са лесни за приемане“, има голяма надежда, че ЕС може „да постигне ефективно споразумение“. По отношение на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, Мецола даде положителни сигнали от гледна точка на Европейския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук