На снимката: Жозеп Борел

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще обсъдят новата стратегия на ЕС към Русия „Отблъскване, сдържане, включване“ на срещата на върха на 24-25 юни. Стратегията бе предложена от Европейската комисия на 16 юни.

Това съобщи в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург.

„Обсъдихме и Русия. Някои министри говориха за документа, който представих при подготовката за срещата на върха, който ще включва стратегическа дискусия. Надявам се, че срещата на върха на ЕС ще одобри документа“, каза той.

Борел подчерта, че срещата на лидерите на 27-те страни от ЕС ще бъде до голяма степен посветена на отношенията с Руската федерация.

„Не мисля, че срещата на върха на ЕС ще се занимава задълбочено с отношенията с Турция, тъй като тя ще бъде изцяло фокусирана върху отношенията с Русия“, каза той, отговаряйки на въпроса дали отношенията с Анкара ще бъдат включени в дневния ред на срещата.

Външният министър на ЕС Жозеп Борел проведе пресконференция в Брюксел на 16 юни, на която представи новата стратегия на ЕС спрямо Русия. Според този документ ЕС възнамерява да противодейства на предполагаемите опити на Русия да се намесва в делата на държавите от ЕС и съседните страни, да ограничи нарастващото влияние на Русия в Европа и в света, което може да противоречи на интересите и ценностите на ЕС и в същото време да включи Русия в диалог по въпроси от взаимен интерес: климата, борбата срещу пандемията, уреждането на регионални и международни конфликти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!