На снимката: Жозеп Борел

Външните министри на 27-те страни от ЕС ще обсъдят на следващата си среща предполагаемата „военна активност на Русия по границите й с Украйна“. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел след телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба.

„Говорих с украинския външен министър Кулеба. Следя със сериозна загриженост руската военна дейност около Украйна. Ще продължим да обсъждаме с Кулеба и външните министри на ЕС тази активност на следващата ни среща“, написа Борел в Tуитър.

Във връзка с изявленията на украинските военни за струпването на руски сили по границата с Украйна, представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост за това.

Припомняме, че миналия четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, заяви, че движението на руските войски през територията на Русия не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са се намесвали.

Какво се случва в Донбас

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари, като почти всеки ден се съобщаваше за престрелки в региона. Украинската армия съобщи, че войници са били поразени от нападение с минохвъргачки, за което обвинява руските войски. Москва, обаче, отрича да има изобщо военно присъствие в източна Украйна, където подкрепя сепаратистите.

САЩ също изразиха загриженост за случващото се. Държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба, а ръководителят на обединените началник щабове генерал Марк Мили е говорил с висши военни от Русия и Украйна. За това съобщиха Държавният департамент и Пентагонът миналата сряда.

Блинкен е потвърдил отново подкрепата за Украйна „на фона на продължаващата агресия на Русия“ и е изразил „притеснения за ситуацията в източна Украйна“.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че Пентагонът е наясно с информацията от Украйна за движението на руски войски покрай границата.

„Дестабилизиращите действия на Русия подкопават усилията ни за намаляване на напрежението, които полагаме в рамките на споразумението под егидата на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа)“, каза Кърби.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!