автомобилни производители

Европейският съюз планира да въведе абсолютна крайна дата, след която всички производители ще трябва да спрат да произвеждат автомобили с двигатели с вътрешно горене, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Фон дер Лайен заяви, че независимо от това, че десетина европейски автомобилни производители вече са обявили, че ще преминат към автомобили с нулеви емисии в периода 2028 – 2035 г., правнообвързваща дата все пак е необходима.

„Въпреки това ние се нуждаем от крайна дата, след която всички автомобили ще трябва да са без емисии“, каза тя, без да посочва конкретна дата.

„В противен случай ще има несигурност и няма да успеем да постигнем целта си за климатична неутралност до 2050 г.“, допълни председателката на ЕК.

В сряда ЕК ще представи пакета си от предложения „Готови за 50“, който, ако бъде приет от 27-те страни-членки, ще насочи Съюза, третата по големина икономика в света, към постигането на целта да намали емисиите парникови газове с 55 процента спрямо равнището от 1990 г.

След представянето на пакета ще последват месеци на преговори между членките на ЕС и Европейския парламент, по време на които се очаква яростно лобиране от различните засегнати индустрии.

Припомняме, че от Audi съобщиха, че планират да спрат да произвеждат автомобили на изкопаеми горива до 2033 г., докато шведското Volvo се стреми към това до 2030 г. С най-амбициозна цел са производителите на Opel, които смятат да се отърват от двигателите с вътрешно горене до 2028 година. От Volkswagen очакват една трета от продажбите до 2025 година да са на електрически автомобили и те да нараснат до 70 процента към края на десетилетието.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!