електрически автомобил

Германският производител на автомобили Opel заяви, че ще спре да произвежда автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2028 г., една от най-амбициозните екологични цели в ускоряващото се преминаване към електрически превозни средства.

Производителите на автомобили по целия свят започнаха да определят графици за поетапно премахване на бензиновите и дизеловите автомобили в лицето на все по-строги стандарти за борба със замърсяването, въведени заради изменението на климата. Jaguar обяви по-амбициозен график от Opel, заявявайки, че ще се стреми да има 100% производство на електрически превозни средства (EV) до 2025 г.

Audi съобщи, че планира да спре да произвежда автомобили на изкопаеми горива до 2033 г., докато шведското Volvo се стреми към това до 2030 г.

Opel е собственост на европейския производител на автомобили Stellantis, който се роди след сливането тази година на Peugeot-Citroen и Fiat Chrysler. През последните години германският производител на автомобили намали обхвата си, за да се фокусира върху електрически превозни средства.

На пресконференция главният изпълнителен директор на Opel Майкъл Лохшелер заяви, че компанията планира да пусне и електромобили на китайския пазар, където Stellantis досега не е успяла да проникне. За да обнови имиджа си, Opel ще представи и електрическа версия на своето спортно купе от 70-те години, Manta, до „средата на това десетилетие“, каза той.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви, че групата планира да инвестира 30 милиарда евро за електрифициране на своите модели през следващите пет години. Той обяви плановете си за изграждане на нов завод за акумулаторни батерии в завод на Fiat в Термоли в Южна Италия, третият в Европа на Stellantis, след тези във Франция и Германия.

„Постигнахме споразумение с италианското правителство да подкрепи трансформация на нашия завод за двигатели в Термоли,“ каза Таварес.

Съобщенията идват дни преди Европейската комисия да предложи нови регламенти, насочени към подкрепа на ЕС по пътя към целта му да стане въглеродно неутрален до 2050 г. Източници в Брюксел очакват от 2035 г. комисията да обяви край на нови регистрации на бензиностанции.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук