Европейски съюз

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви възможно най-бързо списък на хора и организации в Беларус, на които на бъдат наложени допълнителни санкции.

„Срещата на високо равнище призовава европейските превозвачи да се откажат от полетите над територията на Беларус. Срещата на върха възлага на Съвета на ЕС да предприеме необходимите мерки, за да забрани на беларуските превозвачи да летят във въздушното пространство на ЕС и да затворят достъпа до летищата на ЕС за полети, извършвани от такива авиокомпании „, се казва в изявлението.

Срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз призова Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да разследва инцидента със кацането на полета на „Ryanair“ в Беларус и обеща незабавно да въведе нови санкции срещу Минск.

„Срещата на върха призова Международната организация за гражданска авиация спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив инцидент.

Държавните глави и правителствата на ЕС поискаха незабавното освобождаване на Роман Протасевич, един от основателите на канала NEXTA Telegram, признат за екстремист в Беларус, който беше задържан при принудителното кацане на самолет по рейс на „“Ryanair“ в Минск, се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за въвеждане на целенасочени икономически санкции и други мерки спрямо Беларус. Той възложи на администрацията си да разработи подходящи мерки за изправяне пред съда на лицата, замесени в инцидента с „Ryanair“

Припомняме, че самолет на““Ryanair“ по маршрута от Атина до Вилнюс кацна на националното летище Минск в неделя, след като бе съобщено за взривно устройство. Изтребител МиГ-29 от въоръжените сили на Беларус го ескортираше. Самолетът кацна, но информацията за взривно устройство не беше потвърдена. Минск уточни, че Протасевич, издирван от беларуските власти, е бил на борда на този самолет. Задържан е от служителите на реда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!