Урсула фон дер Лайен, европейската комисия
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз трябва да се подготви за „цялостно прекъсване“ на доставките на природен газ от Русия, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. Газохранилищата в ЕС са пълни над 55%, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен каза, че Европейската комисия възнамерява в средата на юли да представи план за действие при извънредни ситуации в целия ЕС, за да бъде гарантирано, че „газът тече натам, където от него има най-голяма нужда“, ако доставките на синьото гориво от Русия спрат напълно.

Председателят на комисията информира Европейския парламент в Страсбург за напредъка на ЕС в намаляването от зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС наложи санкции заради инвазията, а Русия спря някои доставки.

Фон дер Лайен каза, че вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 година, а средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета.

Тя отхвърли призиви за забавяне на преминаването на блока към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в ЕС. „Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници на енергия“, каза Фон дер Лайен и добави, че тези източници на енергия предоставят „независимост от руските изкопаеми горива“.

По нейните думи едно продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би „напълнило хазната на Путин“.

„Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие“, заяви Фон дер Лайен и добави, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук