ГЕРБ гласуване машини

За втори път днес депутатите успяха да не допуснат връщането на гласуването с хартиена бюлетина да влезе в дневния ред на Народното събрание. Миналата седмица един глас не достигна, за да започне обсъждане по темата. Законопроектите, с които се връща хартиената бюлетина, са на ГЕРБ и БСП. 

Последните промени в Изборния кодекс бяха направени в 45-тото Народно събрание. Именно тогава се случи въвеждането на изцяло машинно гласуване. В последните избори беше отчетено, че гласуването с машини е намалило купения и корпоративния вот, недействителните бюлетини, проблемите с изборните протоколи.

Преди седмица един глас не достигна законопроектът за връщането на хартиената бюлетина да влезе в пленарна зала. Тогава Крум Зарков от БСП гласува „против“ и въпросът не стигна до разглеждане. Днес разглеждането на предложението отново не събра нужната подкрепа.

Кадър от гласуването дали точката с обсъждането да влезе в дневния ред публикува във Фейсбук народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Снимка: Ивайло Mирчев/Facebook

„Втори опит на хартиената коалиция да вкара като точка в дневния ред връщането на хартиената бюлетина. Неуспешен. Тази мъка ще продължава поне още седмица…“, написа Мирчев.

Темата във фейсбук коментира и Мартин Димитров от „Демократична България“. „Засега спряхме връщането на хартиените бюлетини! Пак ще опитат, да бъдем готови!“, написа Димитров.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук