руски газ

Австрия изпълнява заплахата да изхвърли „Газпром“ от голямото си съоръжение за съхранение на газ в района на Хайдах, след като руският енергиен гигант системно не успява да запълни своята част от капацитета там, заяви в сряда австрийското правителство, предаде „Ройтерс“. Газохранилището в Хайдах е едно от най-големите в Централна Европа.

Австрия получава около 80% от своя газ от Русия, но след началото на войната в Украйна тя заявява, че Москва използва тези доставки като оръжие и поради това търси алтернативи. Съзнавайки, че Русия може да прекъсне доставките, Австрия работи, за да запълни газовите си хранилища, чийто капацитет е малко под половината.

Тъй като „Газпром“ не запълва своята част от съоръжението „Хайдах“ край Залцбург, през май воденото от консерваторите правителство заяви на руската фирма, че ако не използва хранилището си там, капацитетът ще бъде предаден на други. Законодателството, което прави това възможно, влезе в сила на 1 юли.

„Ако клиентите не съхраняват газ, тогава капацитетът трябва да бъде предаден на други. Това е критична инфраструктура. Имаме нужда от нея сега, в такава криза. Точно това се случва сега в случая с „Газпром“ и съхранението на руски газ в Хайдах“, каза на пресконференция министърът на енергетиката Леонор Гевеслер, като добави, че газовият регулатор E-Control е започнал процедурата по изхвърляне на „Газпром“.

Канцлерът Карл Нехамер заяви, че хранилището ще бъде предоставено на други енергийни компании и Австрия също ще го използва.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук